Zaštita od vanjskih nametnika

O samim nametnicima više piše u rubrikama o buhama i krpeljima, a ovdje ću se osvrnuti na najčešće greške koje se događaju prilikom aplikacije zaštitnih sredstava protiv krpelja.

Danas je na tržištu prisutan veliki broj različitih preparata koji su namjenjeni zaštiti naših kućnih ljubimaca od vanjskih nametnika. Najčešće se radi o zaštiti od buha i krpelja, ali postoje i sredstva koja imaju značajno širi spektar djelovanja. Na raspolaganju su nam u obliku sprejeva, ampulica, ogrlica, šampona pa i medaljona, a najnovija generacija antiparazitika danas se na tržištu nalazi u obliku tableta i spot-on pripravaka. Odabir oblika zaštitnog sredstva uvelike će ovisiti o navikama i načinu života vašeg ljubimca kao i o vrsti njegove dlake. Možemo reći da su preparati u obliku ampula (spot on aplikacija) vlasnicima nekako najdraži. Vrlo su djelotvorni, a njihova je aplikacija jednostavna.

Zadnjih godina najdjelotvornije su tablete, koje imaju produženo djelovanje, i različiti spektar djelovanja.

Upravo zbog jednostavnosti aplikacije spot-on pripravaka, često zanemarimo čitanje upustava što dovodi do pogreške u načinu na koji sredstvo koristimo, a tako i do smanjenja njegove djelotvornosti. Odabrati morate ampulu za točnu kilažu vašeg psa ili mace. Ukoliko je ampula slabija, neće biti djelotvorna. Ovo je česta greška u odabiru jačine spota, pri čemu ulogu igra i cijena - ampula za manju kilažu je jeftinija. Većinu ovih sredstava ne smije se aplicirati na mokru životinju, a preporučuje se da se pas ili maca ne smiju smočiti najmanje dva dana prije i dva dana nakon aplikacije spota. Upravo ovo je razlog zbog kojeg se danas većina vlasnika pasa odlučuje za zaštitu u tabletama - mnogo su praktičnije posebno za pse koji se vole kupati

Jedna ampula namjenjena je jednoj aplikaciji. To znači da treba potrošiti sav sadržaj ampule odjednom. Dlaku treba razmaknuti i sredstvo staviti na kožu po uputama proizvođača. Neke su ampule predviđene za pse, a otrovne su za mačke! Često dolazi do trovanja mačaka jer vlasnici dio ampule namjenjene psu, nakapaju i na macu. Naravno, na sredstvu je jasno naznačeno da ne smije na mačke, pa je čitanje uputa zaista važno. Većina ampula pruža zaštitu u periodu od 4 tjedna. Oko ovoga su vrlo česte zablude. Naime, ampule se prodaju komadno. Kako su u pakiranju 3 ili 4 ampule, na kutiji će pisati da je to zaštita za 3 ili 4 mjeseca. No, taj se podatak odnosi na cijelo pakiranje, a ne pojedinačnu ampulicu. Postoje spotovi namjenjeni macama koji ne djeluju na krpelje već samo na buhe. Obično su jeftiniji od onih namjenjenih zaštiti i protiv buha i krpelja, pa privuku vlasnike mačaka prvenstveno cijenom. Svakako se uvjerite da je to ono što trebate, odnosno da vašoj maci treba zaštita samo protiv buha (jer primjerice ne ide van, pa nema opasnosti od krpelja).

Čitanje uputa vrlo je važno. Iako su se ova sredstva prodavala u trgovinama za ljubimce, a ne kao lijekovi u ljekarnama, to ne znači da su bezopasna. Sada su ti propisi promijenjeni, pa ozbiljna sredstva protiv nametnika možete kupiti samo u veterinarskoj ljekarni i to s receptom kojeg vam izda vaš veterinar. Poželjno je da se oko odabira sredstva konzultirate s vašim veterinarom koji poznaje vaše navike kao i navike vašeg psa, upoznat je s eventualnim zdravstvenim problemima vašeg ljubimca, pa će vas i najbolje savjetovati.

Zaštitna sredstva u sprejevima također su vrlo efektna, no važno je naglasiti da se sprej mora pravilno koristiti.

Ukoliko vašeg ljubimca malkice posprejate, kao da koristitie deodorans u spreju, zaštita neće biti djelotvorna. I na ovim sredstvima je točno napisano koliko se sredstva mora utrošiti na psa odnosno mačku, ovisno o njihovoj veličini.

Odabir zaštite ovisiti će dakako i o specifičnostima nekih krajeva. Tako je u južnoj Dalmaciji potrebna i zaštita od papatača koji prenose uzročnika lišmanioze, a u Istri zaštita od komaraca koji prenose uzročnika dirofilarioze. Još jednom naglašavam - o odabiru zaštitnog sredstva svakako se savjetujte s vašim veterinarom.