Lažna trudnoća

Lažna trudnoća je naziv za skup simptoma koji se razviju 6 do 12 tjedana nakon tjeranja kod kuja koje nisu gravidne. Tipični znakovi lažne trudnoće su pripremanje za okot, povećanje mliječnih žlijezda, laktacija. Smatra se da je ovaj problem atavizam iz vremena kada su psi (vukovi) živjeli u čoporu pa su i one ženke koje nisu bile zaparene dohranjivale okoćene štence drugih kuja kako bi im šanse za preživljavanje bile što veće. Pojavnost lažne trudnoće među kujama je čak oko 75 % iako se taj postotak razlikuje po pasminama.

Normalna lutealna faza ciklusa (faza u kojoj je na jajniku razvijeno žuto tijelo) kod kuja je jako dugačka, ako je uspoređujemo sa primjerice macama koje imaju mnogo češće cikluse. Upravo u lutealnoj fazi ciklusa dolazi do promjena na mliječnim žlijezdama.

Veličina mliječnih žlijezda se kod svake zdrave ženke mijenja ovisno o fazi spolnog ciklusa, a njihov je razvoj na vrhuncu negdje 14 tjedana nakon estrusa. Kod onih kuja kod kojih će se razviti lažna trudnoća prvo se javljaju promjene u ponašanju: nemirne su, ne žele ići u šetnju, nisu raspoložene za trku ili igru, mnoge kopaju po stanu i pripremaju si mjesto za "okot", traže adekvatan ležaj, namještaju se i vrte kao da će zaista šteniti. Neke kujice se pretjerano maze sa vlasnikom pa i odbijaju hranu .

Ovdje ću staviti citat jedne vlasnice, jer je to odlično opisala kod njene Vale:

danas mi je vala sva cudna - al ne ono da joj je nesto lose nego generalno se ponasa drugacije...znas u onim razinama u kojima nitko drugi ne bi skuzio osim onog tko je poznaje najbolje...prvo vec mi je bila cudna ujutro kad mi je pocela nositi igracke sto inace ne radi...onda mi je postala cudna kad se pocela zavlaciti meni u sobu pa pod krevet ( a to radi kad joj je nesto - ili bol ili strah) pa je pod krevetom stalno nesto cviljugala ali nista strasno...inace ne cviljuga nikada...ne ide van cuvat nego mi lezi u krevetu...a ne izgleda bolesno...odvela sam ih u setnju cijelo vrijeme se drzala mene i svako toliko bi zacendrala ali ne onako kao da je nesto boli nego jao ni objasnit jer nikad nije tako nista radila...usred setnje je skakala na mene a to radi na taj nacin samo kad ne zeli biti na tom mjestu...i cendrala opet...istovremeno se i igrala i samnom i lyrom...ali cim bi ja sjela sjela bi ona i cijelo vrijeme mi je kao pokazivala da oce doma...dosli smo doma ravno je otisla u kucu i pravac moj krevet...to nije moja Vala... nista drugo nije lose...nije ni potistena...samo je jako cudna...

Nakon ove faze započinje faza laktacije, mliječne žlijezde se povećaju i iz njih počinje curiti mlijeko, kujica si liže trbuh, a neke se same sišu ili se neprestano ližu po trbuhu. U ovoj fazi često odaberu objekt svoje majčinske ljubavi: igračkicu, papuču,majicu vlasnika, te ga čuvaju. Kod nekih se u ovoj fazi može pojaviti i maternalna agresija. Može se dogoditi da se razviju kontrakcije abdomena koje zapravo imitiraju trudove pri pravom okotu, no ovo već spada u rijetko viđene simtome.

Ponekad se javljaju proljev i povraćanje. Kod pojave ovako ozbiljnih simptoma svakako treba potražiti pomoć veterinara.

Ponekad su fizički znakovi izraženi prije pojava promjena u ponašanju. U ekstremnim slučajevima kujice se udebljaju i izrazito im se poveća trbuh.

Laktaciju dalje stimuliraju same kuje tako da se same sišu , odnosno tako da usvoje igračkicu, a ponekad pogriješe vlanici željeći olakšati tegobe -započinju istiskivati mlijeko.To ima isti ekfekt kao da mlijeko sišu štenci, pa produkcija mlijeka postaje sve veća. Komplikacije u vidu mastitisa ii dermatitisa od konstantnog lizanja su rijetke i u roku od 2 do 4 tjedna svi simptomi bi trebali nestati i bez ikakve terapije. Nije u potpunosti razjašnjeno zbog čega nastaje lažna trudnoća, no zna se da središnju ulogu u nastanku opisanih simptoma igra hormon prolaktin. Moguće je da je kod onih kuja koje su sklone ovom problemu nivo prolaktina u diestrusnoj fazi ciklusa viši nego kod onih koje nemaju problema (nije potvrđeno) ili se radi o tome da je kod nekih povećana senzibilnost perifernih tkiva na isti hormon. Ove stvari nisu sasvim razjašnjene, jer osim prolaktina kod ovog problema značajnu ulogu igra i hormon progesteron pa i neki drugi hormoni te njihova međusobna sprega.

Mislilo se da lažna trudnoća nastaje zbog pretjerane produkcije progesterona tokom lutealne faze ciklusa (izlučuje ga žuto tijelo na jajniku), no sada se smatra da tkivo mliječne žlijezde mora biti ispostavljeno višem nivou progesterona da bi se razvila lažna trudnoća, ali se ona isto tako razvije i ako je povišen nivo prolaktina i ako naglo smanjimo nivo progesterona (lažna tudnoća nakon sterilizacije u lutealnoj fazi ciklusa). Izgleda da , kada naglo snizimo nivo progestrena ( sterilizacija), tkivo mliječne žlijezde postaje senzibilnije na prolaktin.

Znači da rezimiram, lažnu trudnoću može izazvati:

  • viši nivo prolaktina nego je to uobičajeno u diestrusu, do kojeg dolazi zbog nepoznatih razloga
  • povećana osjetljivost tkiva mliječne žlijezde na snižavanje nivoa progesterona i lagano povećanje nivoa prolaktina do kojih normalno dolazi krajem disestrusa (zašto se poveća osjetljivot na te promjene također nije razjašnjeno).
  • umjetno povišen nivo progesterona (kontracepcijske injekcije )
  • nagli pad nivoa progesterona uzrokovan antiprogestreronskom terapijom (day after injekcije i neki lijekovi kojima se izaziva abortus) što se ne mora uvijek dogoditi. 

Liječenje

Preporučuje se da se kujici smanji unos tekućine pa je dobro da prvih nekoliko dana preko noći sklanjate zdjelicu sa vodom kako ne bi pretjerano pila. Ako je od onih koje se same sišu to morate spriječiti tako da ju obučete ili stavljanjem elizabeta ogrlice.

Kod jake produkcije mlijeka i /ili jako izraženih, ponekad i neurotičnih promjena u ponašanju, preporučujem terapiju lijekovima koji će smanjiti produkciju prolaktina. 

Nije još uvijek poznato da li prolaktin igra kakvu ulogu u nastanku tumora mliječne žlijezde, no poznato je da samo 30 % malignih tumora mliječne žlijezde ima receptore za prolaktin. Dakle, za sada nije dokazano da lažne trudnoće povećavaju rizik za nastanak tumora dojke, no u posljednje vrijeme općenito se smatra da konstantne laktacije ipak predisponiraju tkivo mliječne žlijezde za nastanak tumora.

Jedino trajno rješenje kod kuja koje svaki puta nakon tjeranja imaju lažnu trudnoću sa jako izraženim simtomima je- sterilizacija.