Puerperalna eklampsija

Ovo je vrlo ozbiljno stanje izazvano sniženim nivoom kalcija u krvi, koje se obično javlja u periodu nakon okota, iako se može javiti i u kasnom graviditetu. Puerperalnu eklampsiju ili kako je još nazivamo - tetaniju, uglavnom viđamo u prva 4 tjedna po okotu (najčešće između 2. i 4. tjedna po okotu kada je laktacija maksimalna). Faktori koji predisponiraju kujice za ovo oboljenju su obilna laktacija i nepravilno dodavanje kalcija u hranu tijekom graviditeta. Posebno su predisponirane malene kujice koje imaju relativno veliki broj štenaca, iako eklampsiju viđamo i kod srednje velikih kuja.

Jedna od čestih grešaka koju naprave vlasnici skotnih ženi (u najboljoj namjeri) je pretjerano dodavanje kalcija u prehranu tokom graviditeta. To se posebno učestalo događa posljednjih godina, od kada je trgovina vitaminsko-mineralnim pripravcima za pse uzela maha, pa se isti reklamiraju kao dodaci prehrani koji ne mogu naškoditi vašem psu, što nikako nije točno. Vitaminsko-mineralni pripravci imaju svoju indikaciju, kao i bilo koji drugi lijek i njihovo pretjerano dodavanje i te kako može naštetiti organizmu. Jedan od problema sa kojim se susrećemo u posljednje vrijeme jesu i loše izbalansirani obroci za pse koje pripremaju sami vlasnici. S obzirom na trenutni trend kuhanja psima te hranjenja pasa sirovom hranom, sve se više vlasnika pasa odlučuje za ovaj vid prehrane. No, kako bi psu, a posebno gravidnoj ženki, pripremili dostatan, kvalitetan i zadovoljavajuć obrok, potrebno je nutricionističko znanje, pa svakako savjetujem da se u tom slučaju posavjetujete sa stručnom osobom koja se bavi prehranom životinja.

Za prehranu gravidnih ženki savjetujem kvalitetnu (skupu) komercijalnu hranu za pse i to onu koja je i namjenjena prehrani gravidnih ženki ili prehrani najmlađe štenadi.

Mnogo kalcija u hrani dovesti će do velike resorbcije kalcija u crijevima i tako do visokog nivoa kalcija u vanstaničnoj tekućini. Kada se zbog laktacije potrebe po kalciju povećaju, kalcij iz vanstanične tekućine se potroši, no nema parathormona koji će mobilizirati još kalcija iz kostiju. Višak kalcija daje signale paratireoidnoj žlijezdi da nema potrebe za izlučivanjem parathormona koji normalno omogućuje mobilizaciju kalcija iz kostiju te utilizaciju kalcija dobivenog u hrani. Istovremeno se povećava sinteza kalcitonina u štitnjači koji ima funkciju da pospješuje deponiranje kalcija u kosti. Tako u trenutku kada je laktacija obilna, nema parathormona koji treba organizmu "dostaviti" i "pripremiti" kalcij te dolazi do hipokalcemije koja ima jako ružne simptome. Kada je kalcija u prehrani malo, mala je i njegova resorpcija u tankom crijevu, malo ga je u vanstaničnoj tekućini što stimulira lučenje parathormona. Zato je u tom slučaju pri laktaciji parathormona dovoljno da mobilizira dostatne količine kalcija. Zbog hipokalcemije povećava se propusnost staničnih membrana nervnih stanica pa već vrlo mali stimulus daje nervnoj stanici signal da je vrijeme za "okidanje" impulsa prema mišićnom vlasknu i zbog toga nastaju mišićni grčevi. Prvi znakovi na bolesnoj kujici su nervoza, slaba briga o štencima, slinjenje, facialni svrbež, nestabilnost na nogama, ubrzan rad srca i dahtanje. Zatim dolazi do tonično-kloničnih grčeva i napada koji je zapravo vrlo sličan epileptičkom napadu.

Još jedan uzrok hipokalcemije može biti težak okot. Tada kuja dahće, dolazi do hiperventilacije i razvija se tzv.respiratorna alkaloza. U alkalozi kalcij prelazi iz iskoristljivog ionizirajućeg oblika u neiskoristivi kalcij vezan na serumske proteine što može rezultirati hipokalcemijom.

U slučaju puerperalne eklampsije (ili tetanije kako je još zovu) potrebna je hitna intervencija veterinara. Terapija se sastoji u aplikaciji kalcijevog glukonata u venu, koji se daje sve do efekta. Obično se daje i diazepam ili barbiturati kako bi kontrolirali epi-napade. Istovremeno je često prisutna i hipoglikemija pa obično dajemo kalcij zajedno sa infuzijom glukoze. Tjelesna temperatura bude vrlo visoka ( i preko 41) pa je poželjno psa ohladiti. Kada se kujica stabilizira terapija se nastavlja oralnom aplikacijom kalcij karbonata i to svakih 8 sati.

Ako su štenci stari barem 3 tjedna, odmah zabranimo daljnje dojenje i prelazi se na hranjenje zamjenskim mijekom u prahu. Ukoliko je štenad mlađa, primjerice 7 dana, vratiti ćemo kuju u leglo i dozvoliti dojenje uz obavezno spomenuto dodavanje kalcija za vrijeme dojenja.Kod kuja koje su imale eklampsiju u predhodnom leglu, dodajemo kalcij u prehranu odmah po okotu.

No važno je zapamtiti: ne dodavati kalcij u bilo kojem obliku tijekom graviditeta. O prehrani gravidne kuje, kao i kuje koja doji, svakako se posavjetujte sa veterinarom.

Puerperalna eklampsija Puerperalna eklampsija