Zaostali testis u pasa

KRIPTORHIDIZAM

Pojmom kriptorhidizam označavamo zaostajanje jednog ili oba testisa u trbušnoj šupljini. Ukoliko u skrotumu  nedostaje jedan testis govorimo o unilateralnom (jednostranom) kriptorhidizmu, a ako nedostaju oba govorimo o bilateralnom kriptorhidizmu koji je mnogo rijeđi od jednostranog. Pojam kriptorhidizam znači "skriveni" testis.

Vrećica koju nazivamo vaginalni produžetak pruža se  kao nastavak peritoneuma, unutarnjeg sloja trbušne šupljine, kroz ingvinalni kanal  i oblikuje unutarnju stijenku skrotuma.  U vaginalnoj vrećici nalaze se krvne žile i živci testisa , spermatična vrpca, cijev kroz koju putuju spermazoiti od epididimisa do prostate, te mišić kremaster koji povlači skrotum prema abdomenu kada je hladno te ga spušta dalje od tjela kada je vruće. Spermatična vrpca , odnodno njena nedostatna dužina, je najčešći razlog što se testis ne spusti u skrotum. Uzrok može biti i prejak kremaster koji povlači testis natrag u trbuh. Kremaster slabi kako štene raste, no upravo on je uzrok  "šetanju" testisa kod nekih štenaca.

Kod kasnijeg spuštanja testis se ne uspije spustiti jer je jednostavno već prevelik da bi prošao kroz ingvinalni kanal.

Najčešće pitanje vlasnika štenaca koji nemaju oba testisa u skrotumu jest koliko dugo postoje šanse da se testis ipak spusti u skrotum.

U vrijeme dolaska na svijet, kod pasa se testisi nalaze duboko u trbušnoj šupljini u blizini bubrega. Testisi se spuštaju u skrotum 7-10 dana nakon rođenja, no u toj ranoj dobi teško je ustanoviti da li su se spustili, jer je skrotum pun masnog tkiva. Palpacijom možemo dokazati spuštanje testisa u starosti od 8-12 tjedana kod većine pasa, dok je kod nekih spuštanje kompletno tek u doba puberteta, dakle u starosti od 5 do 6 mjeseci.
Spuštanje testisa u skrotum može biti kompletno već kod štenaca starih samo 10 dana.,a ponekada nam vlasnici kažu da se testis pojavljuje i nestaje. To je moguće zato jer su kod bebača testisi vrlo maleni, mekani i pomični su između ingvinalnog kanala i skrotuma pa možemo reći da "šetaju". Posebno kada je štene preplašeno ili uzbuđeno mogu se povući prema ingvinalnom kanalu.

Da bismo psa proglasili kriptorhidom treba sačekati starost od 6 mjeseci jer se  u toj starosti kod većine pasa zatvara ingvinalni prsten što onemogućava spuštanje testisa.

Kriptorhidizam je važna anomalija kako u kinološkom tako i u medicinskom smislu.  Nasljedan je, pa se psa sa jednim testisom isključuje iz uzgoja.  Učestalost kriptorhidizma mnogo je veća kod čistokrvnih pasa nego kod mješanaca. Osim toga  uočena je povezanost kriptorhidizma sa nekim drugim kongenitalnim (urođenim) defektima kao što su ingvinalna kila, pupčana kila, luksacija patele, te razni problemi sa prepucijem i penisom..
Sa druge strane, zaostali testis najčešće ne ostaje normalan, već nakon nekog vremena njegove stanice počnu nekontrolirano rasti i uglavnom maligno alteriraju. Rizik neoplazije na zaostalom testisu deset je puta veći od onog u skrotalnom testisu.Najčešće dolazi do bujanja Sertolijevih stanica testisa koje proizvode ženske spolne hormone, pa vlasnici primijete da njihovom mužjaku nabreknu sisice, te da postaje atraktivan za druge mužjake, dakle dolazi do feminizacije mužjaka. Zbog ovih problema, za svakog psa sa kriptorhidizmom preporučuje se operativni zahvat kojim se odstranjuje zaostali testis. Pošto se radi o nasljednoj mani preporučujemo kompletnu kastraciju- odstranjivanje kako zaostalog tako i spuštenog testisa. Kriptorhidizam je češći  kod pasa malenih pasmina, a postoci unutar raznih pasmina kreću se od 1.5 % pa sve do 10 %

Pasmine kod kojih je najčešći:

 • Toy pudla
 • Yorshire terijer
 • Chihuahua
 • Maltezer
 • Boxer
 • Pekinezer
 • Engleski buldog

Kod mačaka nije dokazano da je kriptorhidizam nasljedan.

Pas koji ima spušten samo jedan testis normalno će stvarati spermu i biti plodan. Bilateralni kriptorhidi obično su sterilni. Zaostajanje testisa dakle utječe na stvaranje sperme, ali nema utjecaja na produkciju testosterona tako da i obojestrani kriptorhid pokazuje seksualni nagon i može dobiti erekciju.

Ako se kriptorhidizam ustanovi dovoljno rano, u starosti od 3-4 mjeseca, hormonskom terapijom možemo pokušati održati normalno funkcioniranje zaostalog testisa u nadi da će se spustiti.

Većina vlasnika kriptorhida ne pristaje na kastraciju, već zahtijevaju od veterinara hormonalno održavanje funkcije zaostalog testisa , a kasnije  operativno spuštanje zaostalog testisa u skrotum. Ako se radi o rasnom psu, tu postoji i mogućnost prevare, jer nakon operacije više nije moguće ustanoviti da je pas bio kriptorhid, dakle on parenjem može prenositi ovaj nedostatak na svoje potomke.  A s obzirom na to da nisu svi ljudi moralni, događalo se da psi sa opertivno spuštenim testisom postanu paranjaci No 1 u svojoj pasmini.

Rizici ovog operativnog zahvatia jednaki su onome kod obične kastracije.

Mnogi vlasnici, predhodno upozoreni na mogućnost tumora, odluče se na taj zahvat kada  zaostali testis "naraste". Nama je naravno, tada mnogo lakše locirati zaostali testis jer je mnogo veći. Lokalizacija zaostalog testisa zna stvoriti probleme i vrlo iskusnim operaterima, a ponekad ga je nemoguće predhodno ultrazvučno locirati.

Iz uzgoja bi trebalo isključiti i  oca i majku kriptorhidnog psa kao potencijalne nosioce gena za kriptorhidizam, iako točan mehanizam naslijedjivanja nije poznat.

Iako se nekim lijekovima može inducirati spuštanje testisa u skrotum u dobi od cca 4 mjeseca to se smatra "zakašnjelim spuštanjem" i također nije poželjno u uzgoju jer se smatra da se radi o samo jednoj varijanti kriptorhidizma.

Što se tiče estetike, u svijetu kastriranim psima u skrotum ugrađuju silikonske kuglice nakon obavljene kastracije. Srećom, kod nas to još nije u modi.

Kriptorhidizam je jedna od mana koje se smatraju očitim manama, pa prilikom kupnju muškog šteneta u starosti od 2 mjeseca svakako prekontrolirajte oba testisa. Sa tako malim muškim štenetom treba postupati pažljivo pogotovo kada ga podižete sa poda. Najbolje ga je podizati ispod prsa, a ne pod guzu kako pritiskom na testise ne bi gurnuli testis natrag u kanal kojim se je spustio. To se ne događa baš samo tako, no opreza nikada dosta.

Da rezimiram:

 • Ako je pas kriptorhid, preporuka je kastracija-odstranjivanje oba testisa. 
 • Hormonalno potpomognuto spuštanje testisa zapravo prikriva manu tog psa.
 • Operativno spuštanje testisa uglavnom se koristi kako bi pas mogao biti izlagan na izložbama, a danas, sutra dobiti i uzgojnu dozvolu....
 • Kriptorhide, kao i njihove roditelje trebalo bi isključiti iz uzgoja.

Ovo je primjer psića kojem su oba testisa zaostala prije spuštanja u skrotum.

Zaostali testisi u pasa

Ovdje je psić kod kojeg je jedan testis spušten u skrotum, a drugi je zaostao. Ovakvi su slučajevi najčešći:

Zaostali testisi u pasa

Na ovim fotografijama se vidi kako to izgleda kada dođe do alteracije zaostalog testisa. Zaostao testis označen je strelicama. U konkretnom slučaju do ove alteracije došlo je u starosti od 10 godina. Preporučen je kirurški zahvat te je odstranjen  kako zaostao, promijenjen testis , tako i zdrav testis u skrotumu. 

Zaostali testisi u pasa Zaostali testisi u pasa Zaostali testisi u pasa

I ultrazvučna snimka zaostalog testisa:

Zaostali testisi u pasa