Slinovnice

Čest uzrok nastanka podjezične mucocele je strano tijelo u ustima kao što su iverci, riblje kosti i slično. Ponekad takve stvari nađemo unutar vrećice sa slinom kada ju kirurški otvorimo.

Na prvoj fotografiji vidljivo je kako izgleda promjena prije zahvata.

U ovom slučaju bila je vidljiva i dok je pas bo budan, jer je zbog svoje veličine, izvirivala sa strane iz ustiju:

Slinovnice Slinovnice

Tijekom zahvata:

Slinovnice

I nakon zahvata:

Slinovnice

Kod formiranja ciste na vratu dijagnozu postavljamo punkcijom - u punktatu je slina, a pregledom punktata dobijemo uvid u eventualnu prisutnost upalnih ili malignih stanica. Konzervativnom terapijom uspijemo rješiti problem u većini slučajeva, no ponekad je potreban kirurški zahvat. Kada se cervikalna (vratna) mucocela vraća više puta unatoč terapiji, potrebno je kirurški odstraniti slinske žlijezde i to mandibularnu i podjezičnu žlijezdu zbog njihovog međusobno ovisnog anatomskog položaja. Za primjer vratne mukocele tu su fotografije psa koji je ima jako upaljene slinovnice, ljubaznošću gospodina sa Lošinja.... Pas je imao problema sa kožom i stavljen je na terapiju kortikosteroidima nakon čega je buknula infekcija slinovnice. Odmah smo prestali sa davanjem kortikosteroida i nakon tri tjedna antibiotske terapije oteklina se sasvim povukla.

Fotografije su postavljene redom, kako se je patološki proces razvijao, odnosno kasnije jenjavao. Od prve do posljednje fotografije prošlo je 10 dana. Isto tako u galeriji se nalaze i slike kujice Kale koja je imala isti problem. Zahvaljujemo vlasnicima na slikama i modelima na strpljivom poziranju.