Polipi u uhu

S ovim problemom srećemo se prvenstveno kod mačaka i to mladih. Mogu se javiti samo u jednom ili u oba ušna kanala, a maci će uzrokovati cijeli niz problema. Vlasnici macu dovedu na pregled zbog problema s uhom. Najčešće primjete iscjedak iz bolnog uha koji može biti gnojan i vrlo neugodnog mirisa.

Maca češe uho, te nerjetko drži glavu nagnutu na bolesnu stranu. Češanje može dovesti do komplikacija, jer si oštrim kandžama maca izranjava kožu na stražnjoj strani uške, pa na tom mjestu može doći do formiranja abscesa. Ovisno o lokalizaciji promjena, maca može imati i cijeli niz neuroloških simptoma. Naime, polipi često uzrokuju upalu srednjeg uha, jer su upravo u srednjem uhu najčešće lokalizirani. Rastu polako, a iz srednjeg uha šire se u jednom smjeru ka vanjskom ušnom kanalu gdje ih lako detektiramo, a u drugom smjeru kroz prirodni kanal sve do nazofaringsa. Kada rastu u ovom dijelu, razvit će se simptomi od strane gornjih dišnih puteva, prvenstveno kihanje i iscjedak iz nosa.

Polipe ne vidimo uvijek uobičajenim pregledom uha. Ukoliko se nalaze u gornjem dijelu ušnog kanala, ili čak izlaze iz same uške onda je dovoljan samo jedan pogled da nam bude jasno o čemu se radi. Međutim ponekad su smješteni mnogo dublje, te ih uopće ne možemo vidjeti. Kvalitetan pregled vanjskog ušnog kanala kod većine mačaka može se obaviti samo u općoj anesteziji. Pregled uha i nije neugodan i bolan kada je uho zdravo, međutim kada je bolesno takav je pregled iznimno bolan. Kod dijagnostike pomažemo si i rtg snimkom glave.

Zbog čega dolazi do razvoja polipa kod mladih mačaka nije razjašnjeno. Moguće je da su za njihov nastanak odgovorne infekcije s nekim virusima, no za sada to nije dokazano, a govori se i o nasljednoj predispoziciji mačaka za ovo oboljenje.

Rješenje ovog problema, na žalost je vrlo radikalno. Pristupa se operativnom zahvatu kojim se odstranjuje svo tkivo koje je zahvaćeno polipima. Ukoliko se odstrani samo polip, u velikoj većini slučajeva vrlo brzo doći će do recidiva. Poslijeoperativno važno je sačuvati ranu od samoranjavanja, pa maca mora nositi zaštitni ovratnik, a daje se i antibiotska terapija.

Tipičan izgled mace koja ima problema s uhom, u ovom slučaju upaljeno je srednje uho i stoga maca cijelo vrijeme drži glavicu nagnutu na stranu bolesnog uha:

Polipi u uhu