Luksacija patele

Problemi s patelom čest su uzrok šepanja kod malenih i kod velikih pasa. Kod trauma koljena može dođi do frakture patele, ali daleko najčešća patologija je medialna patelarna luksacija. To znači da patela "isklizne" sa svog mjesta prema unutarnjoj strani koljena. Osim medialne, viđamo i lateralnu luksaciju patele (sklizne na vanjsku stranu koljena). Medijalna luksacija češća je kod malenih pasa, a lateralna kod velikih no iznimke su moguće za oba oboljenja. Luksaciju patele viđamo i kod mačaka.

Medijalna luksacija patele česta je kod malenih pasa i to kao urođeni problem ili problem koji se javlja u razvoju psa, pa je obično dijagnoza postavljena kada je pas star 6, 7 mjeseci. Pretpostavlja se da je oboljenje nasljedno iako za sada to nije dokazano, ali se savjetuje da se psi s luksacijom patele ne koriste za uzgoj. Nešto češće obolijevaju ženke, a u 25% slučajeva problem je prisutan na oba koljena. Zbog čega dolazi do urođene luksacije patele nije sasvim razjašnjeno, no pretpostavlja se da je to zbog određenih abnormalnosti drugih kostiju kao i ligamentata koje čine koljenski zglob. Vlasnici prvi primjete promjene u stavu kod bolesnog psa. Obično se javlja prolazna bol i prolazno šepanje. Vlasnici opisuju neobičan hod svojih ljubimaca koji nalikuje poskakivanju kao kod zeca. Pas preskače stepenice tako da bolesnu nožicu digne u zrak ili to isto radi u trku-nekoliko normalnih koraka, a zatim nekoliko skokova. Kod urođene lusacije patele šepanje ne nastaje akutno već postepeno tokom godina. Kod postavljanja dijagnoze vlasnicima objasnimo o kakvom se problemu radi i na što moraju obraćati pažnju. Dakle, radi se o kroničnom problemu za kojeg nije tipična jaka bol i akutno šepanje. Kada kod psa za kojeg znamo da ima luksaciju patele dođe do akutne boli i šepanja moramo obratiti pažnju na druge moguće uzroke takvih simptoma kao što je povreda križnih ligamenata koljena. Ozbiljnost i učestalost šepanja kod ovog oboljenja ovisiti će o stupnju luksacije koju dijelimo u 4 različita stupnja. O tome ovisi i odabir kirurške metode kojom se rješava ovaj problem.

  • I stupanj: koljenski zglob je sasvim normalan, a do luksacije patele doći će samo kada je zglob u ekstenziji i pritisnemo patelu prstom. Vrlo često nema nikakvih kliničkih znakova bolesti. U ovom stupnju bolesti ne preporučuje se kirurški zahvat.
  • II stupanj: u ovom slučaju patela obično leži na svojem mjestu, ali u fleksiji zgloba dolazi do njene luksacije i ona ostaje luksirana dok ju pritiskom ruke ili stavljanjem zgloba u ekstenziju ne vratimo natrag na mjesto. Bolesni psi povremeno šepaju, poskakuju, držeći bolesnu nogicu u zraku. Ponekad se sama patela vrati natrag prilikom istegnuća noge i šepanje prestaje. U ovom stupnju već dolazi do degenerativnih promjena na strukturama koljena . Ako je šepanje često, preporučujemo operativni zahvat
  • III stupanj: u ovom slučaju patela je luksirana većinu vremena, ali se može vratiti na mjesto postavljanjem noge u ekstenziju.
  • IV stupanj: patela je stalno luksirana i ne može se vratiti natrag na mjesto. Ovo je rijedak slučaj, ali ako je tako jaka luksacija prisutna kod mladog psa treba je kirurški sanirati što prije kako ne bi došlo do daljnjih oštećenja zgloba.

Kod I i II stupnja terapija nekada nije potrebna ako pas nema simptoma. Osim kirurške terapije kod ova dva stupnja mogu se davati analgetici i odredi se mirovanje. Ponekad su rezultati dobri i bez operacije, pod uvjetom da se stupanj luksacije ne pogoršava.

Lateralnu luksaciju patele viđamo kod velikih, ali i kod malenih pasa. Maleni psi obično su u starijoj živtnoj dobi, dok kod velikih ovaj problem srećemo već u adolescenciji. Često je prate problemi s kukovima i križnim ligamentima koljena. Traumatska luksacija može biti i medijalna i lateralna i često je praćena povredama drugih struktura koljena.

Kod mačaka je luksacija patele rijetka, a češća je medijalna. Odlični su rezultati liječenja konzervativnom terapijom.

Filmić na kojem puno hvala Sanji: