Program cijepljenja pasa

Psiće cijepimo protiv više bolesti odjednom. Pitanja o cijepljenju pasa jedna su od najčešćih u svakidašnjoj praksi. Danas svi znaju da se već maleno štene mora cijepiti, no posebno novopečenim vlasnicima je manje jasno zašto i protiv čega točno cijepimo pse...

Prvi puta cijepimo ih u starosti od 7 ili 8 tjedana. Trokratno cijepljenje štenadi jest cijepljenje protiv važnijih infektivnih bolesti pasa od kojih neke u slučaju obolijevanja imaju visoku stopu smrtnosti. Na tržištu je više različitih vakcina, različitih farmaceutskih tvrtki. Uglavnom ta cjepiva sadrže oslabljen virus štenećaka, oslabljen pseći adenovirus, virus parainfluence i virus parvoviroze. Tekuća komponenta cjepiva sadrži inaktivirane bakterije Leptospira icterohaemorrhagiae i Leptospira canicola. Dakle, aplikacijom ove vakcine štenad štitimo od štenećaka, parvoviroze, hepatitisa uzrokovanog adenovirusom, bolesti dišnog sustava uzrokovanih virusom parainfluenece i leptospiroze uzrokovane navedenim sojevima bakterija. Ovisno o stanju na tržištu koristimo cjepiva različitih proizvođača. Štene nastojimo revakcinirati nakon 3 tjedna istim cjepivom kojim je cijepljeno prvi puta. Kod revakcinacije nakon godinu dana, više to nije tako važno. Postoje cjepiva samo protiv parvoviroze pa neki veterinari preferiraju taj način cijepljenja već u dobi od 6 tjedana. Kako posljednjih godina u Evropi dominira relativno novi tip parvovirusa, razvijena su i novija cjepiva kojima možemo cijepiti štence već u dobi od 4 tjedna. Tako rano cijepljenje posebno preporučujemo uzgajivačima koji imaju veliki broj pasa te skloništima za pse i u azilima, kako bismo što ranije štence zaštitili od infekcije parvo virusom i virusom štenećaka. Ova vrsta cijepiva ne interferira sa maternalnim protutijelima, što je opisano dalje u tekstu.

Cjepivo će izazvati imunološki odgovor organizma, odnosno potaknuti će nastanak antitijela na navedene antigene. Antitijela sadrži i krv kuje-majke pa njena antitijela štite psiće u prvim tjednima života. Titar maternalnih antitijela u štenaca počinje padati te ona u potpunosti nestaju kada su psići stari 12 do 16 tjedana. Upravo zbog prisutnosti maternalnih antitijela vrši se višekratna aplikacija cjepiva odnosno psiće revakciniramo. Kada apliciramo cjepivo štenetu starom 7 tjedana, koje još uvijek ima relativno visok titar maternalnih antitijela, ona zapravo interferiraju sa imunološkim odgovorom malog organizma. Možemo reći da na neki način neutraliziraju cjepivo. Ovo je važno kako bi vlanici pasa razumjeli da je štene nakon prve vakcine najosjetljivije na moguću infekciju i zato je vrlo važno da nije u kontaktu sa drugim psima.

Nakon tri tjedna ponavljamo cijepljenje. Sada je to štene staro 10 ili 11 tjedana. Mnogim novim vlasnicima ovo će zapravo biti razlog prvog posjeta veterinaru jer prvo cijepljenje nerijetko obave uzgajivači.

U ovoj dobi titar maternalnih antitijela sigurno je manji, a moguće je da ih više ni nema, pa možemo očekivati solidan imunološki odgovor. Treća vakcinacija koju obavljamo u dobi od 13 do 14 tjedana je vakcinacija protiv bjesnoće (propisana zakonom) te istovremeno apliciramo mikročip. 2 do 3 tjedna nakon cijepljenja protiv bjesnoće revakciniramo CHPL treći put, znači kada je štene staro 15 do 16 tjedana. Možemo reći da ste u prva 2 mjeseca kod veterinara svaka 3 tjedna.

Cijepljenje protiv infekcije corona virusom ponudimo vlasnicima kao mogućnost, samo ako to nalaže trenutačna situacija.

Većina se ne odlučuje za ovo cijepljene. Ako se vlasnici odluče, coronu cijepimo nakon svih nabrojenih cjepiva znači u dobi od 17 do 18 tjedana. Nakon obavljenog programa cijepljenja kod štenaca, vakciniramo godinu dana nakon trećeg cijepljenja, obično je to pas star oko 16 mjeseci. Smjernice o tome koliko često cijepiti pse se mijenjaju, a nisu jednake za sve bolesti koje su u jednom cjepivu. Tako cjepivo za leptospirozu štiti i kraće od jedne godine, dok cjepiva protiv virusnih bolesti štite duže. Kao nekakav kompromis, savjetujem vlasnike da se zarazne bolesti cijepe svake druge godine, osim ako se radi o lovačkim psima, psima koji puno vremena provode u šumi i slično.

Štenad cijepimo odvojeno bjesnoću i zaraze, odrasle pse možemo cijepiti isti dan jedno i drugo. Ako vlasnici kasne sa vakcinom onda prvo cijepimo bjesnoću, a zaraze nakon 3 tjedna. Pse koji su imali sumnjive reakcije na vakcinu cijepimo odvojeno opet u razmaku od tri tjedna.

Programi cijepljenja se razlikuju od ambulante do ambulante i mnogi su programi dobri iako ne moraju biti identični.

Sa ovakvim načinom cijepljenja nisam imala u praksi nikakvih loših iskustava pa ga zato smatram dobrim.

Ukoliko ste udomili štene starije od 3 mjeseca prvo ćemo ga cijepiti protiv bjesnoće i zamoliti vlasnika za strpljenje sa šetnjama dok ne cijepimo i zarazne bolesti.

Cijepljenja treba obaviti onako kako vam savjetuje vaš veterinar, te se strogo držati pravila o izolaciji tokom perioda vakcinacije.

Tokom perioda vakcinacije štene mora biti u svojevrsnoj izolaciji, odnosno ne smije biti u kontaktu sa drugim psima kako bismo bili sigurni da neće doći u kontakt sa virusima i kako bi ostalo zdravo dok ga ne zaštitimo cjepivima. Izolacija je potrebna zato da budemo sigurni da štene koje cijepimo nije u inkubaciji. To je period od kada je primjerice bilo u kontaktu sa virusom pa do onog trenutka dok se razvije simptomatologija. Inkubacija je različito duga kod različitih oboljenja, a kod virusnih bolesti protiv kojih cijepimo štenad ona iznosi od 2 do 15 dana. Štene izgleda sasvim zdravo, a cijepljenjem u inkubaciji možemo pogoršati tok bolesti. Zbog toga je izolacija vrlo važna i ne treba vam padati teško jer vas ionako čeka više od 10 godina šetnji sa vašim prijateljem. Za one koji imaju vlastitu okućnicu to i nije veliki problem jer štene mogu odmah učiti da nuždu obavlja vani. Ukoliko stanujete u zgradi problem je malo veći. Štene ne smije van pa ste prisiljeni za početak priviknuti ga da nuždu obavlja na balkonu, u pijesak ili na novine, na određeno mjesto u stanu. Posebno je opasno voditi necijepljeno štene na male zelene površine oko zgrada jer tuda prođe veliki broj pasa tokom dana, pa je mogućnost zaraze velika. Odete li automobilom na udaljenije mjesto, možete pustiti psića da slobodno trči po travi.

Najvažnije: cijepimo samo zdrave pse uredno očišćene od vanjskih i unutarnjih parazita.