Anomalija očnih kapaka

Anomalije očnih kapaka u praksi susrećemo vrlo često i to već kod štenaca i mačića starih samo 7 tjedana. U pravilu su lako vidljive i većina ih je lako rješiva. U većini slučajeva potrebna je korekcijski operativni zahvat kako bi se korigirala nepravilnost kapaka. Već pri prvom pregledu veterinar će precizirati o kakvom se defektu radi te u kojoj je dobi najbolje izvršiti korekciju. Neki defekti praktički su rezervirani za određen pasmine pasa i mačaka dok se drugi mogu pojaviti neovisno o pasmini.

Gornji i donji kapak tek okoćenih štenaca i mačića srasli su jedan za drugi, a do otvaranja oka dolazi u starosti od 15 dana. Ponekad se oko ne otvori u toj dobi i u tom je slučaju potreban uranjeni posjet veterinaru. Uzrok ovome uglavnom su bakterijske infekcije i ako nije zahvaćeno cijelo oko liječenje je u pravilu uspješno. Najčešće oboli cijelo leglo. Otvor između očnih kapaka može varirati od premalog do prevelikog. Mali otvor kapaka obično je povezan s drugim anomalijama oka, a skup svih anomalija nazivamo microftalmia. Ovaj defekt vidimo uglavnom kod Chow-chow-a te svih Colija (Škotski ovčar, Shetland). Preveliki otvor između očnih kapaka srećemo u pasa jako velikih tzv. gigantskih pasmina i to najčešće u formi dijamantnog oka. Centralni dio kapka kod ove anomalije zavrnut je prema unutra, prema oku, a periferni dio kapka zavrnut je prema van. Za korekciju ovako nepravilnog otvora u pravilu je potrebno izvesti nekoliko kirurških zahvata.

Entropium je naziv kojim označavamo očni kapak koji je zavrnut prema oku. Ovo stanje je bolno jer trepavice pa i sam kapak stalno grebu po rožnici, draže je, a mogu je i trajno oštetiti. Oko reagira upalom, pa korektivni zahvat preporučujemo obaviti što prije. Ova je anomalija nasljednog karaktera, a srećemo je kod golden retrivera, labradora, perzijskih mačaka te skoro pod obavezno kod Shar-pea i Chow-chow-a. Ectropium je obrnuto stanje kod kojeg je kapak zavrnut prema van (kokeri, bernardinac, Bernski planinski pas...), pa je oko previše ispostavljeno vanjskim utjecajima. Slika upale nije tako drastična kao kod entropiuma pa se kirurški zahvat može raditi i u kasnijoj dobi kada štene završi s rastom. Obje anomalije rješavaju se kirurški i to vrlo uspješno.

Kod entropiuma zahvat obično obavljamo u dobi od 4 mjeseca, a kod velikih pasa počekamo da je štene staro 6 mjeseci.

Zahvat se obavlja u općoj anesteziji. Važna je dobra postoperativna njega, tj. na vlasniku je da spriječi psa da ne češe ranu. U tu svrhu najbolje je staviti psu (ili maci) zaštitni elizabeta ovratnik kako bi rana nesmetano zarastala.

Ukoliko pas dođe do rane i skine šavove (obično trljanjem o pod ili šapama) rana će zarasti, ali će to trajati duže i ožiljak će biti veći. Ako je entropium tako jak da je već nastupilo oštećenje rožnice operiramo odmah bez obzira na starost životinje.

Ovo je oštećenje rožnice kod mačke izazvano entropiumom

Anomalija očnih kapaka

I još jedna fotografija entropiuma kod mace

Anomalija očnih kapaka