Rožnica

Ponekad zbog čira na rožnici ili kao posljedica traume može doći do perforacije rožnice. Na slijedećim slikama je primjer puknuća čira rožnice kod pekinezera i operativni zahvat kojim smo sanirali ozljedu. Na prve dvije fotografije vidi se materijal koji prolabira kroz ozljedu rožnice. Istog smo morali odstraniti kako bi mogli sanirati ozljedu.

Rožnica Rožnica Rožnica Rožnica Rožnica

Često vidimo i tzv. suhi keratitis kada do promjena na rožnici dolazi zbog nedovoljne količine suza. Rožnica postaje suha i započinje njena vaskularizacija - uraštanje krvnih sudova u rožnicu - zbog čega ona postaje neprozirna. Količinu suza zato obavezno izmjerimo kod svake patološke promjene na rožnici. Ukoliko njihova produkcija nije dovoljna, vlasnika upućujemo na kapanje umjetnih suza što treba vršiti nekoliko puta dnevno. Ponekad je takva terapija i doživotna.

Kronična površinska upala rožnice koja se manifestira uraštanjem krvnih žila i limfocitnom infiltracijom rožnice česta je kod njemačkih ovčara. Kako je ova pasmina psa u nas još vrlo popularna mnogi će vlasnici znati o čemu se radi. Uzrok ovog stanja je nepoznat, a terapija praktički doživotna. No važno je naglasiti da takvi psi prilikom prvog dolaska veterinaru praktički ništa ne vide jer im je rožnica potpuno zamućena.

Evo nekoliko slika panusa kod njemačkog ovčara, zahvaljujem vlasnici psa na odličnim fotografijama:

Rožnica Rožnica

Suhi keratitis ili keratokonjuktivitis sicca je kronično upalno stanje koje obuhvaća rožnicu, konjuktivu i suzne žlijezde. Zbog toga dolazi do smanjene produkcije suza i posljedičnog izsušivanja rožnice koja mora biti stalno vlažna.

Jedna od važnih funkcija suznog aparata je oblikovanje prekornealnog suznog filma. Taj film je sastavljen i iz površinske "masne" tvari koju izlučuje meibomianova žlijezda koja sprečava brzo isparavanje suza sa površine rožnice, te iz vodene komponente koju izlučuje žlijezda trećeg kapka i suzne žlijezde. Najdublji sloj ovog filma je sluzava komponenta koju izlučuju stanice konjuktive.

Uzroci smanjene produkcije suza mogu biti različiti, no vrlo često uzrok suhog keratitisa ne možemo dokučiti, a smatra se da je često uzrokovan autoimunim procesima u suznim žlijezdama. Kod mnogih pasa sa ovim oboljenjem pojavljuju se i seboreične promjene na koži pa danas većinu slučajeva suhog keratitisa u pasa smatramo autoimunom bolešću odnosno sindromom ( novi termin za ovo obljenje bio bi Canine Immune-mediated Lacrimal Syndrome ili CILS).

Bolesni psi najčešće su dovedeni veterinaru zbog iscjedka iz očiju, što često može navesti veterinara na to da se radi o bakterijskoj infekciji jer je klinička slika vrlo slična. Može doći do uraštanja krvnih žila u rožnicu, deponiranja pigmenta u rožnici pa i njenog oštećenja te jakog crvenila bjeloočnica. Vrlo je važno ukazati veterinaru na istovremenu prisutnost kožnih problema. Podaci iz literature navode da je suhi keratitis kod kokera praćen kožnom problematikom u 90% slučajeva a kod Shi-tzua i lhasa apso u 70 %

Kožni problemi vrlo su često vidljivi i na kapcima.

Suhi keratitis dijagnosticiramo tako da izmjerimo količinu suza tzv. Schirmerovim testom koji je vrlo jednostavan za izvođenje i mora biti dio svakog oftalmološkog pregleda posebno kod pasmina predisponiranih za ovo oboljenje.

Važno je isto tako znati da u početku bolesti količina suza ne mora biti smanjena, pa pacijenta pregledavamo više puta ako nam je iole sumnjiv . Terapija se sastoji prvenstveno u nadoknađivanju suza (umjetne suze) iako ova tekućina nema protuupalno djelovanje niti može u potpunosti zamjeniti prirodne suze koje imaju i antimikrobno djelovanje, sadrže neke hranjive tvari i slično.

Umjetne suze isparavaju sa rožnice vrlo brzo pa ih treba vrlo često ukapavati, svakih par sati.

U posljednjih nekoliko godina kod suhog keratitisa ( kao i kod panusa) uz umjetne suze koristimo lijekove citostatskog djelovanja. To su lijekovi koji djeluju imunosupresivno, pa prekidaju autoimune reakcije u kojima stradavaju suzne žlijezde te tako pojačaju produkciju suza. Uz to obično dodamo i vitamin A u obliku kapljica ili masti.

Sa keratitisima različite etiologije srećemo se i kod mačaka. Na slijedećim fotografijama je proliferativni keratitis nepoznate etiologije:

Rožnica Rožnica

Iz ovih slika je prilično jasno da različiti procesi na rožnici mogu izgledati vrlo slično, i u svakom slučaju pregled veterinara je kod bilo kakvih promjena na oku - obavezan!