Sterilizacija kuja

Spolni ciklus kuje

Spolnim ciklusom nazivamo promjene koje se događaju na reproduktivnim organima ženki od jednog do drugog tjeranja. Do promjena dolazi zbog neposrednog djelovanja spolnih hormona, no na tok spolnog ciklusa utjecaj ima i okolina, zdravstveno stanje ženke, prehrana, starost i drugo.

Kujice se tjeraju prvi puta kada su stare između 6 i 16 mjeseci što ovisi o pasmini kao i utjecajima okoline. Ženke manjih pasmina sazrijevaju ranije od velikih. Između dva tjeranja može proteći različito dug period što opet ovisi o vrsti psa, no može i značajno varirati. Razmak između normalnih ciklusa tako može biti samo 4 mjeseca, ali i 14 mjeseci. Tjeranje u kuja je jednakomjerno tokom cijele godine, aktivnost je nešto veća u proljeće, no nije točno da se kuje tjeraju striktno u proljeće i jesen. Spolni ciklus se sastoji iz 4 faze. U svakoj fazi se mijenja koncentracija spolnih hormona i pod njihovim utjecajem se događaju promjene na spolnim organima koje se također očituju i u promijenjenom ponašanju ženke. 

U prvoj fazi, proestrusu, dozrijevaju folikuli na jajnicima, izlučuje se estradiol koji uzrokuje proliferaciju sluznice maternice i vaginalnog epitelija. U proestrusu dolazi i do vanjskih promjena na kuji-ona postaje nemirna, privlači mužjake, ali nije spremna za parenje. Vulva je nabrekla i pojavi se iscjedak koji je u početku gust i tamno crven, a prema kraju prve faze ciklusa postaje svjetliji, vodeniji te manje obilan. Ova faza traje približno desetak dana. Druga faza ciklusa, estrus, predstavlja vrhunac spolne aktivnosti. Dolazi do pada koncentracije estrogena i slijedi predovulacijski val drugih hormona koji će izazvati ovulaciju. Do ovulacije dolazi na početku ove faze. Iscjedak postaje svijetao, a količina je minimalna. Ženka je spremna za parenje.

Treća faza ciklusa, diestrus, je faza u kojoj dolazi do oblikovanja žutih tijela. Ukoliko ženka nije gravidna ta će faza trajati 6 do 8 tjedana. U tom periodu dolazi do regresije prije opisanih promjena na spolnim organima pod utjecajem hormona progesterona.

Anestrus je faza spolnog mirovanja. U toj fazi dolazi do snižavanja koncentracija spolnih hormona u plazmi. Opisane faze spolnog ciklusa moguće je pratiti pregledom vaginalnog brisa pod mikroskopom. Na taj način pratimo promjene na epiteliju vaginalne sluznice koji se mijenja pod utjecajem hormona, te možemo otprilike odrediti kada je došlo do ovulacije. Ovu metodu upotrebljavamo prvenstveno za određivanje pravog dana za parenje ženke, a po potrebi radimo i pretragu kojom određujemo nivo progesterona u krvi što je mnogo preciznije.


Sterilizacija kuje

Sterilizacija je operativni zahvat kojim odstranjujemo reproduktivne organe (jajnike i maternicu). Najčešći razlog za ovaj zahvat je želja vlasnika da se kujica više ne tjera. Kuje se tjeraju u pravilnim vremenskim razmacima Želite li izbjeći cijeli cirkus oko tjeranja, postoje dvije mogućnosti: jedna su "kontracepcijske" injekcije kojima možemo odložiti ciklus tjeranja za nekoliko mjeseci, a druga je operativni zahvat kojim trajno rješavamo problem. Tzv. "kontracepcijske" injekcije preporučujemo onda kada kujici pada tjeranje baš u vrijeme vašeg godišnjeg odmora ili blagdana pa je to vlasnicima iznimno nezgodno. Radi se o hormonalnom preparatu koji dovede organizam u stanje slično graviditetu pa zbog toga izostaje ciklus. No, ovo definitivno nije trajno rješenje. Ukoliko ste sigurni da ne želite pasji podmladak najbolje je odlučiti se za operativni zahvat. Sterilizaciju preporučujemo izvršiti u periodu kada su spolni organi u mirovanju, otprilike 2 mjeseca nakon tjeranja. Ukoliko je došlo do neželjenog parenja, kujica se može sterilizirati gravidna i to otprilike dvadesetak dana nakon kraja tjeranja. Zahvat se obavlja u općoj anesteziji te traje oko sat i pol. Kujica mora biti natašte, a poželjno je da si isplanirate dan, dva slobodna kako biste mogli biti uz nju neposredno nakon operacije. Nakon zahvata kujica mora mirovati. Hranu i vodu obično ne nudimo isti dan kada je operirana iako je oporavak vrlo individualan. Tako su neke kujice već za nekoliko sati na nogama te traže hranu, dok druge leže i do dva dana. Šavovi se odstranjuju desetak dana po zahvatu. Sterilizacija se može izvršiti i prije prvog ciklusa. Za razliku od istog zahvata kod mačaka, ovo je mnogo zahtjevnije za operatera pa zahvat traje sat do sat i pol što ovisi o veličine ženke i pristupačnosti jajnika.

Može se odstraniti i samo jajnike ukoliko je maternica zdrava, što je stvar preferencije svakog operatera.

Nuspojave ovog zahvata su debljanje te ponekad pojava urinarne inkontinencije kod velikih kuja. Što se tiče debljanja, taj se problem jednostavno rješava pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću što najčešće teže pada vlasnicima nego psu.

Inkontinencija urina je jedna od nuspojava sterilizacije u kuja sa kojom se srećemo kod relativno malenog broja ženki težih od 20 kg, no potrebno je vlasnike velikih kuja unaprijed upozoriti na mogućnost pojavljivanja ovog problema.

Psi i mačke mokre svjesno, isto kao i čovjek, što znači da je pražnjenje mokraćnog mjehura voljna radnja. Urinarna inkontinencija je istjecanje mokraće iz mokraćnog mjehura neovisno o volji psa ili mačke. Problem je veoma neugodan i za životinju i za vlasnika, no srećom  ako do toga i dođe problem se uspješno rješava svakodnevnim uzimanjem lijekova protiv inkontinencije.

Još jedna važna stvar. Sterilizacija zdrave  mace ili kuje je elektivan zahvat - dakle nije neophodan zbog zdravlja nego se izvršava isključivo na zahtjev vlasnika životinje. Ukoliko ste neodlučni, radije sačekajte i dva puta promislite o svemu za i protiv. Veterinar ne može odlučiti umjesto vas.

Nakon šeste godine života kuje već možemo govoriti o tome da je veternarska preporuka da se kujica steilizira kako bi se prevenirala neka oboljenja reproduktivnih organa.

Kod mačaka je sterilizacija jednostavnija pa se i vlasnici za nju lakše odlučuju, a i mace se tjeraju  mnogo češće nego kuje. Kod kuja najčešći je razlog za sterilizaciju u mlađoj dobi komoditet vlasnika. Ako je kujica u stanu i nije neki problem pripaziti je 2 puta godišnje dok se tjera. Ako je pak vani, ili je od onih koji bježe onda je sterilizacija definitivno najbolje rješenje i za vas i za nju. Postoje stanja kod kojih  je sterilizacija neophodna -  ciste na jajnivcima, permanentno tjeranje, piometra i slično.

Svakom vlasniku kuje treba pristupiti individuano i razgovorom pokušati ustanoviti  da li su vlasnici spremni za taj zahvat ili ne. 

O sterilizaciji se mnogo raspravlja i sa etičke strane, pa svaki veterinar kao i svaki vlasnik ima pravo na svoje mišljenje o toj temi.

Osobno savjetujem sterilizaciju kuje prije prvog tjeranja, sa time da se vlasniku otvoreno razlože sve prednosti kao i nedostaci tog zahvata.

Slijedi nekoliko fotografija samog zahvata, postupak je sličan gore opisanom kod mace, samo što je u ovom slučaju odstranjena i maternica.

Na kraju je nekoliko slika kujice Lile, koja svojim izgledom nekoliko godina nakon sterilizacije, najbolje dokazuje kako nakon sterilizacije kuje mogu biti itekako fit!