Nokti

Nokti kod odraslih pasa, za razliku od onih u štenadi, mogu biti iznimno debeli i tvrdi. Posebno je to čest slučaj kod starih pasa velikih pasmina. Tada bez pravog alata, rezanje nokta nije nimalo jednostavno. Nakon korekcije dužine nokta škarama, preporučujemo blago turpijanje nokta, naravno, ukoliko pas ima toliko strpljenja. Nakon škara, nokat ponekad ostane oštar, a turpijanjem se to značajno ublaži. Posebnu pažnju treba posvetiti noktima tzv. “petog” prsta na prednjim pa i stražnjim nogama, jer oni ne dotiču pod pri hodu, pa mogu narasti vrlo veliki i urasti u kožu.

Takav nokat može narasti jaaaako dug i sve je u redu ako se nije zabio u kožu kao u slijedećem primjeru:

Nokti Nokti

Ovako izgleda nokat na petom prstu kod mace koji je, na žalost, urastao u kožu i izazvao vrlo bolan upalni proces na tom mjestu:

Nokti Nokti Nokti

BOLESTI NOKTIJU

Nokti pasa i mačaka prilično su izloženi raznim oštećenjima, prvenstveno mehaničke prirode. Mačkama koje žive slobodno, zdravi nokti su neophodan alat i oružje, pa se priroda pobrinula da ih koliko – toliko zaštiti tako da ih maca može uvući. No unatoč tome i macama se ponekad događa da u borbama s drugim macama izgube cijeli nokat ili dođe do njegove frakture.

Na ovoj je slici nokat koji je maca samo djelomično otrgnula:

Nokti

Mace upotrebljavaju i nokat na tzv. petom prstu prednje noge, dok je kod pasa ta funkcija davno izostala. Upravo na tom noktu su kod pasa najčešći lomovi, jer psi jednostavno "zapnu" njime o neku prepreku. Tada se može razviti traumatska upala nokta koja je vrlo česta kod pasa, dok se kod mačaka rijetko sreće. Psi obično povrijede upravo taj nokat koji je smješten više od ostalih neovisno o tome da li se nalazi na stražnjoj ili prednjoj nozi. Nokat obično pukne na samom spoju s kožom. Takav slomljeni nokat potrebno je odrezati na mjestu frakture i poviti na nekoliko sati.

Bolesti noktiju kod naših kućnih ljubimaca relativno su rijetke u odnosu na učestalost takvih bolesti u čovjeka, no kada dođe do oboljenja nokta, liječenje je obično dugotrajno i zahtjeva dosta strpljenja i upornosti. Ponekad su promjene na noktima samo jedan od simptoma nekog sistemskog oboljenja pa uvijek treba obratiti pažnju i na opće stanje životinje s naizgled minornim problemom.

Na slijedećim fotografijama promjene na noktima i oko njih daju samo jedan od mnogih simptoma sistemskog autoimunog oboljenja:

Nokti Nokti

Ovdje se pak radi o urođenoj deformaciji noktiju kod koje je promijenjen smijer rasta nokta, dok je sam nokat zapravo sasvim zdrav:

Nokti Nokti

Osnovni simptom bolesti nokta jest šepanje praćeno lizanjem oboljelog mjesta. Uzrok upale nokta može biti udarac, bakterijska ili gljivična infekcija, alergijske reakcije te neke autoimune bolesti. Osim navedenih uzroka koji su najčešći, rijetko se susrećemo s tumorima nokta te nekim parazitnim infekcijama. Za vlasnika, slika će neovisno o uzroku biti jednaka: životinja počinje šepati i neprestano liže oboljelu šapicu. Ukoliko se bolest javi na više noktiju odjednom, hodanje može biti jako bolno, pa treba odmah potražiti pomoć veterinara.

Nokte liječimo ovisno o uzroku oboljenja. Ponekad je to sistemsko, a u većini slučajeva lokalno liječenje.

Gljivična bolest (mikrosporoza), često se lokalizira oko nokta. Vlasnici obično primijete kružno mjesto bez dlake. Kod ovakvih promjena treba reagirati odmah jer su na infekciju mikrosporom prijemčivi i ljudi, a liječenje je to uspješnije što se ranije započne. Liječi se toliko dugo dok iz oboljelog mjesta ne počne izrastati zdrav nokat.

Liječenje se sastoji uglavnom od lokalnog nanošenja lijeka u obliku masti ili tinkture. Uvijek se pojavljuje problem lizanja – čime god tretirali nokat ili prst psa ili mace, njihov prvi impuls bit će da poližu ono što smo namazali. Stoga je potrebno bolesno mjesto nakon tretiranja zaštititi laganim povojem barem tridesetak minuta. Ukoliko se promjena nalazi s gornje strane nokta koja nije u kontaktu s tlom pri hodanju, promjenu je najbolje namazati neposredno prije šetnje. Većina pasa je u šetnji okupirana drugim zanimljivijim stvarima, pa "nemaju vremena" izlizati namazano mjesto.

Bakterijske infekcije noktiju nisu rijetkost. Osim lokalno, kod njih u pravilu poduzimamo i sistemsko liječenje antibioticima najčešće u obliku tableta ili sirupa. Ponekad su potrebne i kupke šapica, naročito ako je oboljenje zahvatilo više mjesta na šapi ili sve šapice. Za kupke su najpraktičnije plastične, plitke posude u kojima ćemo namakati jednu po jednu šapu.

Kod temperamentnijih pasa to može postati pravi izazov za vlasnike, pa u takvim slučajevima možemo namotati mokar oblog na šapu i zaštiti ga najlonom. Vrijeme koje je potrebno da kupka djeluje ovisi o aktivnom sredstvu koje upotrebljavamo, no u većini slučajeva je to pet do deset minuta. Ukoliko mislite da je za vašeg ljubimca nemoguće da nožicu drži u lavoru deset minuta, pomoći ćete mu tako da mu držite oblog na nozi dok vam leži u krilu.

Liječenje kod bolesti noktiju uvijek je dugotrajno. Većina pasa i mačaka će nakon nekoliko dana prihvatiti vaše čudne postupke (mazanje i namakanje šapica) pa će sve postati jednostavnije. Uvijek je najteže prvi dan, stoga se nemojte obeshrabriti ako vam cijela kuća bude pošpricana sredstvom za namakanje, ako dvije, tri tube masti završe namazane na podu, a oblog, umjesto deset minuta, izdrži deset sekundi.

U galeriji, s lijeve strane, nekoliko sličica noktiju uraslih u meso, uglavnom zbog toga što nisu pravovremeno korigirani.