Zaostali testis u mačaka

Kriptorhidizam ( nedostatak jednog ili oba testisa) osim kod pasa viđamo i u mačaka. Viđamo ga značajno rjeđe nego u pasa, a najčešće se radi o slučajnom nalazu pri mačorima koji su naručeni na kastraciju. Uglavnom se srećemo sa jednostranim kriptorhizmom. To znači da se jedan testis nalazi u skrotumu gdje treba i biti dok drugog ne vidimo.

Rijetko se dogodi da mačak nema niti jedan testis. U takvim slučajevima prvo ćemo pregledati penis, da bi znali da li se radi o kriptorhidu ili o kastriranom mačku. Ukoliko su na penisu lijepo razvijene penilne bradavice (male bradavičaste izrasline u obliku trna kojima je svrha podraživanje vaginalne sluznice pri koitusu, kako bi ženka ovulirala) onda mačak nije kastriran, već su njegovi testisi zaostali negdje na putu iz trbušne šupljine u skrotum. Najčešće ih nalazimo u ingvinalnom kanalu i tada ih lociramo ili palpatorno ili ultrazvučno.

No, problem se pojavljuje kada su oba ili jedan testis zaostali u trbušnoj šupljini jer se može dogoditi da ga unatoč laparatomiji (otvaranju trbušne šupljine i direktnoj inspekciji iste) ne uspijemo locirati.

Mačak koji ima zaostao jedan ili oba testisa i dalje će pokazivati sve one neželjene znakove muškog ponašanja zbog kojih ih i podvrgavamo kastraciji : mijaukanje, obiljažavanje teritorija mokraćom, agresivnost. Takav mačak neće biti plodan, jer su testisi u trbušnoj šupljini na previsokoj temperaturi da bi se odvijala spermatogeneza, ali će i dalje izlučivati testosteron - hormon koji je odgovoran za nama nepoželjno ponašanje mačora. Ukoliko smo odstranili samo jedan testis, onaj koji je spušten u skrotum pa ga vidimo, zapravo nismo obavili kastraciju.

U nastavku slijedi nekoliko fotografija kastracije kriptorhidnih mačora.

 Na ovoj slici izvršen je pritisak na desni testis, kako bi ga mogli vizualizirati. Zaostao je na izlazu iz ingvinalnog kanala. Lijevi testis je normalno spušten u skrotum. Radi se o mladom mačku starom pet mjeseci.  

Zaostali testis u macaka

Isto kao na predhodnoj fotografiji sa time da je ovdje bolje uočljiv normalan, spušteni lijevi testis.

Zaostali testis u macaka

Mjesto reza kojim pristupamo testisu koji se nalazi na izlazu iz ingvinalnog kanala. U ovom slučaju zaostao testis je normalno razvijen i veličinom neznatno zaostaje za spuštenim testisom zbog toga što se radi o mladom mačku.

Zaostali testis u macaka

 Prikaz izoliranog zaostalog testisa prije odstranjivanja:

Zaostali testis u macaka

U ovom je slučaju riječ o zaostalom testisu kod starijeg mačka, starog oko dvije godine. Testis je evidentno promjenjen i teško prepoznatljiv:

Zaostali testis u macaka

Usporedba zdravog i zaostalog testisa kod mačka starog 2 godine. Zdrav testis je ovaj koji je okruglog oblika:

Zaostali testis u macaka