Ušni paraziti

S ovim problemom dobro su upoznati skoro svi vlasnici i pasa i mačaka. Najizraženiji simptom koji se javlja kod životinja infestiranih ušnim parazitima jest jak svrbež ušiju koji je naravno praćen češanjem i otresanjem glavom.

U ušima sami vlasnici primijete pojačanu produkciju cerumena koji ponekad izgleda kao pijesak ili zemlja tamno smeđe do crne boje. Period od kada se paraziti izlegu iz jajašca pa dok dosegnu odraslu dob traje samo 3 tjedna. U okolini mogu preživjeti i do 3 mjeseca. Prenose se sa životinje na životinju direktnim, ali i indirektnim kontaktom. Mogu ih prenijeti i buhe, i to kako odraslog šugarca tako i samo njegova jajašca. Paraziti se hrane površinskim slojem kože. Osim u uškama možemo ih naći i na drugim dijelovima kože. Posebno su ovom oboljenju sklone mlade životinje, pa vrlo često ušne parazite nađemo već kod sasvim malih mačića i štenaca. Terapija je ponekad dugotrajna i potrebno je strpljenje vlasnika kako bi se ovaj problem riješio. Obično terapiramo lokalno i sistemski. Tretman je potrebno ponavljati u razmacima od 3 do 4 tjedna zbog razvojnog ciklusa parazita. Potrebno je liječiti sve životinje u kućanstvu. Poseban problem predstavljaju tzv. okolokućne mace koje se često iznova infestiraju u svojim šetnjama i kontaktima sa slobodnoživućim macama.

Tipičan izgled uha u kojem su ušni paraziti izgleda ovako:

 

Osim toga one najveću štetu naprave češući se jer na stražnjim nogama imaju oštre nokte. Ranice na koži uške koje naprave noktima nerijetko se inficiraju, a onda imamo novi problem koji moramo rješavati. Kao i kod većine parazitarnih oboljenja, najbolje je povremeno preventivno istretirati psa sa nekim od sredstava koji uspješno djeluju protiv ove vrste nametnika.

Kako biste dobili točnu predodžbu o kakvom se parazitu radi, evo jedan mali filmić.

Ovaj je nametnik snimljen netom nakon što je izvađen iz uha jedne mace - ovo je snimka parazita onako kako ga mi vidimo kroz mikroskop, dakle povećan je približno 40 puta. Kamera prenosi sliku na tv ekran, tako da sada vlasnici mogu lijepo vidjeti o kakvom se problemu radi.

Na slijedećim fotografijama vidi se česta problematika vezana za ušne parazite: maca se toliko češe da si kraj uha napravi veliku ranu. Ovoj rani predhodio je veliki absces, nakupina gnoja. Liječenje je dugotrajno i zahtjeva veliko strpljenje vlasnika i mace.

Ušni paraziti Ušni paraziti