Skvamozni karcinom

Skvamozni karcinom najčešći je kožni tumor u mačaka, te kod te vrste čini 15% svih kožnih tumora, a čini i 5 % svih kožnih tumora u pasa. Najčešće se javlja na onim mjestima na koži koja su slabo odlakana i nepigmentirana, a u većini slučajeva mu predhode oštećenja kože nastala djelovanjem sunčanih zraka. Kod pasa ovaj tumor srećemo kod starijih pasa i to onih kod kojih prevladava bijela boja kao što su dalmatiner, bul terier, bigl, a kod mačaka u pravilu kod maca bijele boje, ili dvobojnih kod kojih prevladavaju bjeline.

Mnogo češće nego kod pasa ovu vrstu kožnog tumora viđamo kod mačaka bijele boje. Kod jedne trećine oboljelih mačaka naći ćemo više od jedne lezije. Češće ga viđamo u onim zemljama u kojima je veća količina sunčevog svijetla, pa je i izloženost štetnim zračenjima sunca veća. Kod mačaka je tumor obično lokaliziran na uškama, nosu i očnim kapcima, kod pasa ga možemo naći na mošnjama, prstima, nosu i usnama.

Tumor se razvija brzo. U početku izgleda kao bezazleno crvenilo kože, nakon čega uslijedi nastajanje ranica i formiranje krasti. Zatim dolazi do jake destrukcije tkiva što posebno očito bude kada je zahvaćena uška odnosno nos. Obično ne metastazira, ali je lokalno vrlo invanzivan.

Jedina terapija koja je moguća kod ovog oboljenja jest amputacija zahvaćenog dijela kože. No kada je proces lociran na nosu, onda to nije uopće jednostavno i vlasnici se rijetko kada odlučuju za tako radikalan zahvat. Kada je tumor lociran na prstu ili uški onda je amputacija svakako prihvatljivo rješenje. Što je ranije tumor detektiran, to će uspješnije biti liječenje. U našim krajevima, ovaj je tumor vrlo čest zbog velikog broja sunčanih dana, posebno kod slobodnoživućih mačaka.

Evo nekoliko fotografija koje najbolje prikazuju kako razoran može biti ovaj tumor.