Analne vrećice

Analne vrećice su dobro poznate svakom vlasniku psa. Pripisuju im se svakakva nepoželjna svojstva i često se smatraju odgovornima za mnoge probleme s kojima nemaju ama baš nikakve veze. Skoro redovito se prečesto prazne (stiskanjem) bez stvarne potrebe, a što je još važnije upravno takva manipulacija može izazvati upalu. Odmah na početku ću naglasiti da su analne vrećice jedna sasvim normalna stvar, koja je tamo gdje je, jer ima svoju funkciju. Postoje, dakako, situacije u kojima je neophodno stiskanje analnih vrećica, ali ta stanja nisu ni približno tako česta kako se misli. Analna vrećice su parne invaginacije kože locirane sa strane anusa i to između unutarnjeg i vanjskog mišića anusa. Svaka analna vrećica ima izlaz na površinu kože u obliku uskog kanala koji se otvara na mjestu gdje sluznica anusa prolazi u kožu. Vrećice su okružene velikim brojem lojnih i apokrinih žlijezda koje izlučuju smeđi mastan sekret iznimno neugodna mirisa. Smatra se da taj miris igra ulogu u socijalnom životu pasa, tj. pomoću njega se psi međusobno raspoznaju te služi kao svojevrsna osobna karta svakog psa. Imaju i "obrambenu" ulogu, sličnu onoj u tvorova.

Kod zdrave životinje analne se vrećice prazne prigodom defekacije, no promjena u količini sekreta, njegovoj konzistenciji te mekša stolica, mogu uzrokovati prenapunjenost analnih vrećica. Prepune analne vrećice sklone su infekciji i upali.

Vlasnik životinje prvo će opaziti da se pas "sanjka" po guzi, nervozno se okreće prema repu i liže područje oko anusa. Upravo intenzivno lizanje i grickanje te regije može dovesti do dermatitisa (crvenilo kože, svrbež, prištići i krastice u tom području). Problemi s analnim vrećicama javljaju se uglavnom kod pas manjih pasmina.Ponekad je dovoljno vrećice istisnuti jednom u tri mjeseca (jasno je da je svaki pas individuum za sebe pa i tu postoje iznimke). Najčešći problem je impakcija sekreta u vrećicama i u takvim slučajevima je dovoljno samo istisnuti sekret. U pravilu, intervencija veterinara je potrebna onda kad opazite ranije opisane simptome. Dođe li do upale ili infekcije, samo istiskivanje nije dovoljno. U tom slučaju vrećicu treba ispirati te aplicirati lijekove koji će smanjiti upalu i suzbiti eventualnu infekciju.

Mnogi vlasnici pasa analne vrećice istiskuju sami. Važno je da to ne činite prečesto i bez potrebe. Ne zaboravite da je tkivo oko anusa relativno nježno, te da nije potrebno primjenjivati grubu silu. Posve je normalno da se u vrećicama uvijek nalazi nešto sekreta, pa će pokoja kapljica iscuriti makar ih stiskali svaki dan. Pražnjenje stiskanjem mnogo je temeljitije ukoliko se izvede iznutra, dakle stiskanjem iz rektuma prema van.

No, ipak mislim da je najbolje da to obavi veterinar, usput, prigodom cijepljenja ili redovnih pregleda. Ja ih u svojoj praksi praznim rektalno, zato jer mi se čini da ih onda praznim prirodnim putem - recimo da je moj prst tada tu umjesto fino formirane stolice, a izvana izvršim samo lagani pritisak.

Odstranjivanje analnih vrećica preporučujem samo kad je u pitanju upala koja se konstantno ponavlja, kad je ona više puta abscedirala, te kad se radi o adenokarcinomu analnih vrećica i perianalnoj fistuli.

Procjena svakog veterinara može biti drugačija, a ponekad se to radi na izričit zahtjev vlasnika. Osobno smatram kirurgiju radikalnim pristupom i ako je ikako moguće postići rezultat konzervativnim liječenjem, nastojimo tako riješiti problem.

Ako se pas liže baš po guzi možda je u pitanju kakva ranica na anusu ili neki problem na koži u tom dijelu, a ne analne vrećice.

Kujice se znaju intenzivno lizati u tjeranju i neposredno prije tjeranja, te ako imaju vaginitis ili iscjedak iz rodnice. Naborani psi (buldozi, shar pei pa i neki drugi) često se ližu jer imaju upaljenu kožu u naboru oko repa.

Po mojem iskustvu u 90% slučajeva češanje nema veze s analnim vrećicama i vrlo ih često praznimo samo zato jer vlasnici to traže. Svi znaju za analne vrećice, pa zato pretpostavljaju da je to uzrok, a ostali uzroci češanja su prosječnim vlasnicima manje poznati pa time i manje razumljivi. Na sljedećim fotografijama radi se o obscediranoj lijevoj analnoj vrećici. Vidljivo je da je to područje oko anusa otečeno, crveno, a na jednom se mjestu cijedi gnojni sadržaj.Upaljena, zagnojena analna vrećica je jako bolna, pa u pravilu praznimo tek nakon što antibioticima primirimo gnojni proces