Hematom uha

Hematom uške najčešće se javlja kod pasa koji imaju viseće uške (koker, afganistanski hrt, rotvajler, zlatni retriver,...) iako se ponekad susrećemo s tim problemom i kod pasa s uzdignutim uškama (njemački ovčar, doberman) pa i kod maca. Uzrok nastanka hematoma obično je kronična upala uha zbog koje pas ili maca tresu glavom. Ponekad tako udare uškom o neki tvrdi predmet što izazove pucanje krvne žile uški.

Nekad je za to dovoljna i sama trešnja, posebno ako se radi o većem psu. Osim što tresu glavom, psi koji imaju upaljeno uho češu se, taru uškom o tlo i slično, pa nije ni čudo da dođe do pucanja krvnih sudova. Osim kronične upale uha uzrok može biti infestacija ušnim nametnicima što često viđamo kod mačaka, strano tijelo u uhu, tumori u vanjskom ušnom kanalu i slično. Ušna hrskavica perforirana je s više malih otvora koji omogućuju prolaz mnogim manjim krvnim sudovima. Kad uslijed traume jedna od tih žilica pukne, krv se nakuplja između kože i hrskavice te se formira hematom. Veličina hematoma obično ovisi o tome kad je nastao - što dalje, to je veći pa ponekad pokrije cijelu unutarnju površinu uške.

Hematom uha izgleda kao mekani jastučić na unutarnjoj strani uške. Na dodir je mekan i nije bolan. Vlasnici obično primijete da se je uška zadebljala.

Danas hematom uške liječimo isključivo kirurški osim kad se radi o starim i bolesnim životinjama kod kojih je opća anestezija iznimno rizična. Kod stabilnih i kooperativnih pasa zahvat se može izvršiti i u lokalnoj anesteziji (to su rijetki psi). Bez kirurškog zahvata mogu se sanirati manji hematomi, površine nekoliko cm2, no u slučajevima kad je zahvaćena cijela uška, pri resorpciji hematoma koja traje tjednima, uška se obično skvrči, dolazi do okoštavanja hrskavice što može trajno razdraživati psa. Osim toga, krv u hematomu idealan je medij za razvoj bakterijske infekcije, pa operaciju ne treba predugo odgađati. Od nastanka hematoma do operacije pričekamo 3 do 5 dana, u tom razdoblju krv se u hematomu zgruša. 

Opća anestezija kao prvo nam omogućuje kvalitetan pregled oba ušna kanala. Temeljit pregled uha kod prisutne upale vrlo je bolan i neugodan pa je idealno da se obavi na uspavanoj životinji. Hematom rješavamo tako da evakuiramo nagomilanu krv i zatim prošijemo cijelu ušku skroz naskroz kako bismo zatvorili šupljinu hematoma. To ujedno omogućuje i zaustavljanje krvarenja. Operirano uho povijemo 5 do 7 dana, a šavove ostavljamo nešto duže. Važno je spriječiti češanje kako ne bi došlo do trganja šavova prije vremena. U tu svrhu služi povoj i po potrebi zaštitni ovratnik.

Preporučljivo je ušni hematom operirati što prije tj. čim se pojavi, jer kod starih hematoma često ne možemo spriječiti deformaciju uške koja nastane kao njegova posljedica (uška se skvrči). Treba znati da liječenje upala vanjskog uha ponekad bude dugotrajno i iziskuje priličan angažman vlasnika, pa je važno prije operacije pripremiti vlasnike na ono što ih čeka.

Ovako izgleda hematom uške kod mace

Hematom uha

A ovako izgleda veliki hematom uške kod psa

Hematom uha

Evo prikaza samog operativnog zahvata

Hematom uha Hematom uha Hematom uha Hematom uha

Zatim postavljamo šavove, od periferije uške prema napravljenom rezu. Ponekad upotrijebimo gumice, kako se šavovi ne bi pretjerano urezali u kožu:

Hematom uha Hematom uha

Na kraju uška izgleda ovako, s time da u nekim slučajevima uho povijemo, u nekim ne.

Šavovi se odstranjuju nakon 10 do 15 dana.

Hematom uha

Kod pasa uška nakon zahvata izgleda kao na slijedećim fotografijama. Elizabeta ovratnik je neophodan kako pas češanjem ne bi oštetio ranu

Hematom uha Hematom uha