Carski rez

Carski rez kod pasa i mačaka obično je hitan zahvat koji se radi onda kada iz bilo kojeg razloga ženka ne može normalno okotiti. Ponekad planski napravimo carski rez ako možemo predvidjeti da je normalan okot nemoguć. To se radi kod nekih pasmina pasa (engleski buldog, francuski buldog) te u slučajevima kada ženka ima povrede zdjelice koje kompromitiraju prohodnost porodnog kanala.

Carski rez je neophodan kada dođe do primarne inercije maternice (nema trudova), kada kod velikog broja štenaca dođe do sekundarne inercije maternice (ošteni se nekoliko štenaca a zatim trudovi prestanu), te kod obstruktivne distokije tj. kada je npr. štene preveliko pa obstruira porodni kanal. Ženke kojima moramo napraviti carski rez često su lošeg općeg stanja i potreban je temeljit pregled prije zahvata. Obično se radi o životinjama koje su već trebale okotiti (ponekad i prije nekoliko dana) pa su iscrpljene, dehidrirane, nemirne. Posebno su iscrpljene one ženke kod kojih se radi o opstruktivnoj distokiji pa cijelo vrijeme imaju trudove, a ne mogu istisnuti mlado. Prije opće anestezije obično se daje intravenozno tekućina. Ukoliko znamo da su fetusi mrtvi, odmah se započinje i antibiotska terapija kako bi se spriječila infekcija maternice.
Prije zahvata, ultrazvukom provjerimo ima li žive štenadi, jer se koriste različiti anestezijski pripravci ovisno o tome da li je štenad živa ili ne. Kada izvadimo štence, prvo se pristupa njihovom oživljavanju. Potrebno je pumpicom odstraniti sluz iz dišnih putova, podvezati pupkovinu te štene trljati suhim ručnikom. Kod normalnog poroda to sve obavi ženka, ona ih intenzivno liže dok se sasvim ne osuše. Štenad zatim stavimo na suho i toplo mjesto. Dok se ženka oporavlja od anestezije, njene dojke operemo mlakom vodom i štenad može odmah na sisu. Potrebna je stalna pažnja vlasnika prva 24 sata jer je ženka mamurna, pa postoji opasnost da legne na štene. Osim toga ona mora mirovati.

Komplikacije kod carskog reza su relativno česte, pa je važno da je ženka pod strogim nadzorom. Osim antibiotske terapije daju se i lijekovi koji smanjuju krvarenje iz maternice. U nekim slučajevima kod carskog reza moramo izvršiti i sterilizaciju ženke i to ako je maternica već jako zahvaćena infekcijom zbog plodova koji su dugo mrtvi ili pak ukoliko imamo jaka krvarenja kada odvajamo posteljice. U pravilu preporučujemo da se sterilizacija ne izvodi istovremeno sa carskim rezom već da se napravi u drugom aktu kada su reproduktivni organi u mirovanju. Kuje koje su imale carski rez mogu slijedeći put sasvim normalno šteniti, pa ukoliko imate rasnu ženku carski rez nije razlog da odustanete od uzgoja.

Kod engleskih buldoga gdje carski rez radimo planski, to se radi 61. dan od parenja. Podrazumjeva se da vlasnici točno znaju kada je kuja zaparena. Taj dan kujici se ne nudi hrana. Nakon operacije (ovdje prenosim iskustva vlasnika buldoga, a ne svoja vlastita i hvala Rudiju!) kujica buldoga je potpuno nesposobna da se brine o mladima pa ih je najbolje staviti zasebno u grijanu kutiju. U tu svrhu preporučujem infracrvenu žarulju koja mora biti na pravoj udaljenosti od štenadi da im ne bi bilo pretoplo. Svaka 2 sata vlasnik mora stavljati štence na sisu i praktički učiti kujicu kako se brinuti o štencima. Štenadi je ponekad potrebno otvoriti usta i stisnuti kujici bradavicu kako bi štencu na jezik kapnula kap mlijeka. Nakon toga on refleksno započinje sa sisanjem. Kada se je štene najelo treba mu izmasirati trbuščić, ako to ne napravi mama te ponovno maknuti štene od ženke.

24 - 48 sati nakon operacije štenad može biti s mamom jer je ona sada potpuno budna i bit će pažljiva s malima. Vlasnici buldoga kažu da bebe ne puštaju same s mamom i do deset dana. Neke kuje su snalažljivije mame, a neke su manje snalažljive, pa ovima drugima vlasnici moraju stalno uskakati i pomagati.

Bez obzira na pasminu nakon carskog reza ranu treba održavati suhom jer je obično "utopljena" između dojki. Nije potrebno stavljati nikakve praškove ni masti, već samo više puta dnevno prebrisati ranu suhom sterilnom gazom.

Na ovoj fotografiji su mama i štene neposredno nakon carskog reza

Carski rez

Ovako izgleda maternica neposredno nakon vađenja štenaca, kada se započne sa šivanjem

Carski rez

Carski rez

Štenad koja siše nakon zahvata

Carski rez