Hot - spot

Hot spot ili akutni vlažni dermatitis je upalna promjena na koži psa izazvana autotraumom. Pas se češe, grize ili trlja o pod jer si na taj način pokušava ublažiti svrbež ili bol koji su zapravo pravi razlog nastanka hot spota. Jaki svrbež ili bol su reakcija organizma na različite štetne agense koji izazovu iritaciju kože, a to mogu biti:

  • lokalna reakcija na antigen kao kod alergije na buhu (još uvijek najčešći uzrok hot spota u području kukova)
  • atopija
  • alergija na hranu
  • ektoparaziti (krpelji, šugarci)
  • problem s analnim vrećicama
  • strana tijela poput travki i iveraka zabodena u krzno
  • upala uha
  • kontakt sa substancma koje mogu izazvati iritaciju kože (razna sredstva za čišćenje)
  • neodržavano krzno
  • bolna stanja izazvana promjenama na mišićno-skeletnom sustavu (artritis, displazija kuka).

Ovako izgleda hot spot u ovom slučaju kod njemačkog ovčara

hot-spot

Hot spot najčešće viđamo kod pasa s dužom dlakom i to posebno onih s gustom podlakom: labradori i zlatni retriveri, rotwaileri, njemački ovčari te škotski ovčari, new faundlandi, bernski planinski pas, bernardinac. Problem se češće javlja kada je vrijeme toplo i vlažno pa je pretpostavka da nastanku hot spota kumuje i slaba ventilacija krzna. Hot spot je obično okruglog oblika, a lociran je na glavi (zatiljak, tjeme, lice), vratu, iznad kukova, iznad korjena repa te uzduž prsnog koša. To su mjesta koje pas može dohvatiti bilo sa stražnjim šapama ili sa zubima. Tipična lezija je crvene boje, vlažna i eksudativna u sredini, a okolna koža je crvena. Dlake nema, a rubovi lezije su oštro ograničeni. Ovisno o stupnju svrbeža ili boli koji je potaknuo psa na češanje ili grickanje, hot spot može biti veći ili manji. Nije rijetkost da ih nastane nekoliko na raznim djelovima tijela i to u samo nekoliko sati. Povećavanje hot spota ponekad je zaista dramatično pa od lezije koja u promjeru ima 1 cm za dva sata može nastati lezija veličine dlana. Ako se ne započne s terapijom lezije se brzo šire. Kada jednom nastane hot spot je vrlo bolan pa ta jaka bol na neki način signalizira psu da je pretjerao sa češanjem, no čim se bol smanji opet započinje začarani krug.

Lokacija lezije nam ukazuje na primarni problem. Ako je hot spot na glavi ili licu moramo pregledati oba vanjska sluhovoda, ako je na korjenu repa kontroliramo analne vrećice, ako je iznad kukova obavezno upitamo vlasnika o prethodnim problemima sa šepanjem itd.

Bakterija koju nalazimo kod hot spota najčešće je staphilococcus intermedius, a neke studije pokazuju da se kod golden retrivera razvije dublja gnojna infekcija nego kod drugih pasa (Reinke,S.I.Stannard,A.A. J.Am.Vet.Med.Assoc.).

Terapija: ranu i njenu okolicu treba očistiti. Najbolje je obrijati 2 cm okolo rane jer je lezija ponekad mnogo veća nego što to izgleda na prvi pogled, a izbrijavanje omogućuje dobru ventlaciju bolesnog mjesta. Ako sami čistite ranu imajte na umu da je stvar vrlo bolna, pa pristupite čišćenju što nježnije i s mlakom vodom. Nakon čišćenja ranu treba tretirati blagim dezinficijensom, a može se započeti i lokalna terapija mašću koja sadrži antibiotik i kortikosteroid. Kada lezija postane suha (obično za dan, dva) može se tretirati s kremom koja će omekšati krastu, a nakon toga s epitelizantima ili hranjivom kremom kako bi se ubrzalo zarašćavanje. Uglavnom je potrebna sistemska aplikacija kortikosteroida kako bi zaustavili primarni svrbež zbog kojeg je sve i nastalo. Dakle prekidanje kruga "svrbež-češanje-još jači svrbež" je od presudne važnosti u terapiji hot spota. Bez eliminacije svrbeža ne ide. Kortikosteroidi su tu daleko najefikasniji. Popratni simptomi aplikacije kortikosteroida su pojačana žeđ i glad kao i učestalije mokrenje. Obično je dostatna jednokratna aplikacija. Ako je vaš pas primio cijepivo protiv bjesnoće ili zaraznih bolesti nekoliko dana prije dolaska veterinaru zbog hot spota, obavezno to naglasite jer tada nastojimo izbjeći kortikosteroide. Antrbiotike propisujemo od slučaja do slučaja. Nekada samo lokalno, ali kod zlatnih retrivera u pravilu i sistemski. Kako bi spriječili daljnju autotraumu koristimo elizabeta ovratnik, podrežemo nokte na stražnjim šapama ili preporučimo da pas nekoliko dana nosi "čarapice" podložene vatom kako ne bi mogao dalje ranjavati bolesno mjesto.

Najvažnije je pronaći primarni uzrok. Prevencija se sastoji u redovitom održavanju krzna (kupanje, češljanje - posebno je važno dlaku razčešljati do kože), kontrola parazita i kontrola analki kod onih pasa koji imaju problema s njima. Šišanje dugodlakih pasa u ljetnim mjesecima u dobroj mjeri prevenira pojavu hot spota. No, ošišati ih se ne smije jako kratko jer ih dlaka štiti od vrućine isto kao i od hladnoće. Da bi se mogli šišati na dužinu dlake od 2 -3 cm moraju biti razčešljani.

Na slici je primjer hot spota kod zlatnog retrivera. Na prvoj fotografiji vidi se kako izgleda promjena prvi dan, a na drugoj kako izgleda nakon 7 dana.

hot-spot hot-spot