Interdigitalne ciste

Interdigitalne ciste uvijek su posljedica pododermatitisa (upalnog procesa kože među prstima). Obolijevaju psi svih starosnih skupina, ali češće se s ovim problemom susrećemo kod kratkodlakih pasa kao što su engleski buldog, doga, baset, mastif, boxer, jazavčar, dalmatiner. Od dugodlakih pasa češće obolijevaju njemački ovčar, labrador, zlatni retriver, irski seter i pekinezer.

Pododermatitis je češći na prednjim nego na stražnjim šapicama. Bolesna koža je otečena, crvena, javlja se eksudat (kao kod hot-spota), ponekad je natečena cijela šapa. Bolestan pas stalno liže šapicu, što dovodi do daljnje iritacije kože i opadanja dlake. Ovisno o stupnju upale i popratne boli javlja se šepanje. Interdigitalne ciste, koje se vide na fotografijama, nastaju kao posljedica upalnog procesa i na dodir su tvrde, obično su okrugle, crvene i bez dlake. Mogu biti prisutne samo na jednom mjestu (obično je tada uzrok strano tijelo) ili u svim interdigitalnim prostorima na sve četiri šape. U cistama često nađemo gnoj i radi li se o takvom procesu , cista će puknuti (ili je veterinari otvore) i gnoj iscuri van, no kanal se vrlo brzo zatvori i proces kreće ispočetka ako nismo odstranili uzrok upale.

Radi se o kompleksnom, kroničnom oboljenju čije liječenje je ponekad frustrirajuće i za psa i za veterinara (jasno i za vlasnika). Kada je uzrok lokalni faktor kao što je strano tijelo, trauma ili lokalna iritacija onda je liječenje relativno jednostavno i uspješno.

Uzroci ovog problema su različiti iako promjene, bez obzira na uzrok izgledaju jednako. Šape su ispostavljenje mnogim štetnim utjecajima okoline i to prednje šapice više nego stražnje. Među prstima mogu se nakupiti zrnca pjeska, grumeni zemlje, kamenje, sve to dobro zalijepljeno s dlakom. Upala može nastati po ljeti nakon hodanja po vrućem kamenju na plaži ili od kontakta sa različitim tvarima koje su iritantne za kožu (kemijska sredstva, cement u prahu). Inhalacijski antigeni (atopija) također mogu izazvati interdigitalni dermatitis.

Prvi korak u liječenju je isključivanje nekih oboljenja koje mogu dovesti do pojave ovakvih kožnih promjena. U našem podneblju često nastaju zbog nesretnih travki-strelica (lastavica, kako ih tko zove) no to je obično u proljetnim i ljetnim mjesecima.

Osim trave, bilo koje drugo strano tijelo (iverak, uraštanje dlaka) koje se zapikne među prstiće uzrokovati će nastanak abscesa. Osim stranog tijela uzrok može biti gljivična infekcia (rijetko, ali i na to treba posumnjati posebno ako antibiotska terapija nema efekta) zatim demodikoza (posebno se rado javlja pododermatitis nakon preboljele generalizirane demodikoze) sekundarna infekcija bakterijama zbog atopije. Bakterijska infekcija ovih cisti je uvijek sekundarna.

Osim navedenog mogući su i psihogeni dermatitisi - psi koji konstantno ližu šape bez nekog pravog uzroka (dosada, temperamentni psi - ovo često viđamo kod pudli, terijera, njemačkih ovčara).

Među prstima može nastati i prava dermoidna cista –kožna invaginacija u kojoj nađemo dlake i gnoj. Ponekad uzrok leži u nekoj sistemskoj bolesti kao primjerice kod oboljenja štitnjače.

Kod buldoga i boxera srećemo se sa sterilnim piogranulomom kojem se ne zna uzrok. Ponekad je jedina terpija dugotrajno davanje antibiotika ili kirurška ekscizija ciste.

Liječenje ovisi o uzroku. Antibiotska terapija je skoro uvijek neophodna jer na taj način eliminiramo sekundarnu infekciju baktrerijama, obično se radi o stafilokokima. Uz antibiotsku terapiju (najbolje odabranu po antibiogramu) preporučuje se namakanje šapica u toploj vodi i blagom dezinficijensu.

Na prvoj fotografiji je pas koji duže vrijeme liže prednje šape, pa su već formirane i interdigitalne ciste, a i oštećena je koža na cijelim šapicama.

Interdigitalne ciste Interdigitalne ciste

Ovo je cista među prstima koja je upravo pukla. Radi se o sterilnom piogranulom kod boxera - nismo našli infektivnog uzročnika, antibiotska terapija bila je potpuno bezuspješna. Kako sam napisala, ne zna se uzrok ovome problemu.

Interdigitalne ciste

Na ovoj slici je interdigitalna cista kod pudle. U ovom slučaju uzrok je bilo strano tijelo u šapici.

Interdigitalne ciste Interdigitalne ciste

Ponovno boxer, interdigitalna cista - pas je atopičar, slične promjene ima na sve 4 šape.

Interdigitalne ciste