Krv u mokraći

Krv koja se javlja u mokraći ili kaplje iz spolovila neovisno o mokrenju, svakako je razlog za posjetu veterinaru. Uzroci ovog problema mogu biti vrlo raznoliki, a problem je čest i kod pasa i kod mačaka. Kod pasa su česte  povrede spolovila, pa je dio općeg pregleda svakako i pregled penisa. Dobro je da čim primjetite krv u mokraći pokušate uhvatiti uzorak mokraće kako biste ga donijeli na pregled veterinaru prilikom posjete sa psom ili macom. Kod pasa je to relativno jednostavno, posebno ako se radi o odraslom mužjaku koji diže nogu kod mokrenja. Po mogućnosti treba uhvatiti srednji mlaz mokraće. Najlakše je to izvesti ujutro, kada će pas sigurno obilno mokriti. Za hvatanje mokraće poslužiti će čista plastična šalica od jogurta oprana u vrućoj vodi. Uzorak poklopite aluminijskom folijom. Kod kujica biti će lakše ako se poslužite plićom posudom jer one pri mokrenju čučnu. Kod mačaka je to malo teže, no, ako maca mokri u pijesak, preporučam da pijesak maknete i umjesto njega stavite čistu najlon vrećicu (dobre su one za pakiranje mesa jer su sterilne). Kada se maca pomokri na najlon, uzorak mokraće je najlakše uzeti špricom koju prethodno uzmete kod veterinara.

Pregled mokraće veterinaru će već dati mnogo podataka o mogućem uzroku krvarenja. Vrlo su česte upale mokraćnog mjehura, a kod mačaka su posebno česti mokraćni kamenci.  Važno je da obratite pažnju na to da li se krv pojavljuje samo na početku ili samo na kraju mokenja, da li je mokrenje za psa bolno, da li pas mokri uobičajeno ili mokri učestalo i po kapima. Bilo kakva druga promjena u ponašanju psa također je važna, pa posebno naglasite ako je pas povraćao, ako je naglo izgubio apetit ili vam se čini da trpi bolove. Obratite pažnju i na to koliko vode pije vaš ljubimac. Ako niste sigurni da li pije mnogo ili malo, izmjerite količinu vode koju popije u 24 sata.

Kod mačaka je prvi znak problema učestalo i otežano mokrenje. Primjetit će te da je maca stalno u svojoj kutiji s pijeskom. Ako se radi o mužjaku, ovakvo stanje je prilično hitno jer je moguće da kamenčić začepi uretru, pa životinja uopće ne može mokriti. Kod ženki su opstrukcije rijeđe, jer je njihov mokraćni kanal širi i kraći od onog u mužjaka. Isto važi i za pse.

Kod starijih pasa obavezno treba pregledati i prostatu, a nije na odmet napraviti krvne pretrage kod svih starijih životinja kako bismo bili sigurni da je očuvana funkcija bubrega.

Ako se bolesna životinja normalno ponaša i ima očuvan apetit, veterinarska intervencija nije hitno potrebna, ali svakako je potrebno determinirati uzrok pojave krvi u mokraći. Ponekad se to javlja i kod nekih sistemskih oboljenja kao što je primjerice trovanje otrovom za štakore.