AFRIČKI TVOR

O tvorovima

Afrički tvor vrlo je zabavna i društvena životinja.

Spada u porodicu Mustelidae, a latinski naziv vrste je Mustela putorius furo. Ove životinje ne žive slobodno u divljini, već su domestificirane i u svijetu već vrlo popularne kao kućni ljubimci.

Ženke su teške od 650 do 1100 g, mužjaci su obično dvostruko veći pa dosežu težinu od 1200 do 2000 grama. Prosječna dužina tijela bez repa je 30 do 40 cm, a rep je dug od 13 pa do 20 cm.

Afričkog tvora poznajemo u dvije osnovne boje: smeđi sa crnom maskom, repom i nogama te albino koji je potpuno bijel i ima ružičaste oči (zbog nedostatka pigmenta u šarenici). Životni vijek im je 7 do 9 godina, no većina kućnih tvorova doživi do 6 godina. Nisu zahtjevni, nuždu nauče obavljati u pijesku isto kao mace, a trebate im ga očistiti barem dva puta dnevno.

Tvorovi su striktni mesožderi slično kao mačke. Tako posjeduju anatomske karakteristike striktnih mesoždera što se vidi na mnogim organskim sustavima, posebno probavnom sustavu. Imaju manji broj kutnjaka koji su pojednostavljene građe i nisu namijenjeni mljevenju hrane, odnosno njenom žvakanju. Oni hranu sjeckaju trećim gornjim premolarom i prvim donjim molarom i zatim je gutaju. Isto kao psi i mačke i tvorovi imaju mliječne i stalne zube. Mliječnih zubiju imati će od 28 do 30. Zubići izlaze u starosti od 3 do 4 tjedna. Mliječni zubi biti će zamijenjeni s 34 stalna zuba i to već vrlo rano, do 3 mjeseca starosti. Izmjenu zubiju teško je primijetiti jer mliječni zubi ispadnu tek kada su stalni već na samom izlasku. Želudac je jednostavne građe, a tanko crijevo je vrlo kratko, dok slijepog crijeva nema.

Tvorove možemo hraniti hranom za mačiće, iako nam je danas na tržištu dostupna i hrana namjenjena upravo afričkim tvorovima koja je svakako bolja solucija. Hrana i voda moraju biti na raspolaganju cijeli dan. Preporučljivo je da tvoriću kupite kavez jer prespavat će veći dio dana (oko 20 sati), no nekoliko sati na dan mora biti slobodan kako bi se mogao igrati i rastrčati.

Kavez za jednog tvora mora biti primjerene veličine, barem 60 x 80 cm. Morate znati da se tvorić može provući kroz zaista malenu rupu, pa pazite na razmak rešetki na kavezu. Kavez treba smjestiti tako da nije izložen propuhu niti direktnom sunčevom svijetlu i treba paziti da u njemu nema nezgodnih mjesta na kojima bi mogla zapeti malena šapica tvora.

Vrlo rado se zamotavaju i skrivaju pod krpice, pa svakako preporučujem da u kavezu imaju dekice i tanke pamučne krpice u koje se mogu zamotati.

Kod nas je tvor još uvijek rijedak kućni ljubimac i isto tako neobičan pacijent u veterinarskim ambulantama. Postoji nekoliko bitnih podataka vezanih uz operativne zahvate i cijepljenja koji su specifični za ovu životinjsku vrstu, pa ako razmišljate o tome da nabavite tvora svakako se predhodno interesirajte što je sve potrebno.

Tvorovi su iznimno osjetljivi na infekciju virusom štenećaka, pa ih jednom godišnje cijepimo cjepivom za pse, a kao male cijepimo ih u starosti 12 i 15 tjedana. Preporučljivo je cijepiti ih ih i protiv bjesnoće, no to se radi posebnom vakcinom za tvorove. Ukoliko su držani isključivo u stanu, kao kućni ljubimci, nema opasnosti od bjesnoće. No, cijepljenje protiv štenećaka je neophodno iako tvor nikada ne ide van iz kuće. Vrlo lako možete virus donijeti kući na odjeći i obući, a osim toga riskirate susret s virusom u pet-shopovima i veterinarskim ambulantama.